Неко ми ремети сеансу!

Велика је моћ сваке искрене молитве. Њом се чуда дешавају и болести исцељују. Али постоји изузетно силна и кратка молитва: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног.“ Кнез таме, који наизглед има моћ над целим светом, немоћан је пред онима који призивају име Васкрслог Спаситеља света – Исуса Христа.

20.03.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 0

„Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног.“ Колико сам пута читао о сили ове молитве?! Сећам се да сам једном поново прочитао житије светог Кипријана и свете Јустине. Вероватно нема смисла да га препричавам, пошто је свима познато, али да искористим један инцидент који се десио Кипријану пре крштења. Оставио ме без текста.

Сам кнез таме је показао велику моћ злих духова и ставио је своју војску у службу великог чаробњака. Снага и интензитет његове магије обили су се о Кипријанову главу. Чинило се да може све на овој грешној земљи. Али Господ га је посрамио када је наишао на крхку девојку Јустину, на коју ни силе таме ни чаролије нису могле деловати. Изгубивши стрпљење, позвао је и самог кнеза таме, али је и он био немоћан.

„Зашто? Зашто не можеш ништа да урадиш са њом?!“
„Она говори име Распетог.“
„Па шта? Само једно име и осећаш се савладан?! Заједно са целом својом војском?!”
„Да“, признао је кнез таме који је наизглед имао моћ над целим човечанством.

Девојка се тихо молила док се предавала Свевишњем и смерно шапутала речи молитве Господу. „Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног.“ И тако је поражени Кипријан спалио све своје окултне књиге и отишао у манастир. Након тога, обоје су се суочили са мучеништвом.

Друга два случаја која датирају из наших (у Русији) бурних 1990-их изненадила су ме ништа мање него живот великог мага који је постао мученик за Христа.

Када је наша земља била на ивици пропасти, харали су је видовњаци, мађионичари, шамани и врачари свих врста. Њихово држање је било толико снажно да су се рекламе о њиховим предстојећим наступима виђале на сваком кораку, у свим новинама и у сваком клубу. Истовремено, многе цркве су поново отворене, али је број људи који би да добију „брзи одговор“ на своје проблеме био десет или сто пута већи од тога. Познати видовњак Кашпировски је прорицао са телевизијских екрана и његове емисије су привлачиле сваког члана породице, младог и старог, док је Чумак (још једна таква личност као што је Кашпировски) такође вредно радио, позитивно набијајући све и свашта око себе. Људи су полако полудели за њим.

Једном сам читао о два инцидента о којима причају очевици. У оба случаја, свештеници су тражили од својих парохијана да оду и помогну људима да схвате куда иду, које су то психичке сеансе и какве су последице. Они који су били вољни да помогну морали су да оду у клуб где је требало да се појави следећи мађионичар и покушају да зауставе све који су као мољци летели право у ватру.

У првом случају, жена се нашла сасвим сама испред Палате културе; нико други није дошао. Шта је требало да уради? Шта је могла да ради тамо, сасвим сама? Купила је карту, села испред бине, а чим је почео демонски спектакл, она је почела да узвикује оптужбе позивајући људе да престану. Да, емисија је отказана. Али по коју цену! Позвана је у канцеларију директора, а за њом и отровни видовњак. Последње чега се сећала је како је зурио у њу и како јој је јак бол одмах обузео главу. Месец дана редовне исповести и недељног причешћа помогли су јој да постепено оздрави.

У другом случају, жена је такође завршила сама. Нико није могао да дође да је подржи и да се одазове молби управитеља цркве. Питала се шта би могла да уради у таквој ситуацији? Па, ништа, одлучила је. Ушла је у предворје биоскопа и тамо остала. Представа је требало да почне. Али онда изненада, разбијајући тишину у сали у којој је публика седела суспрегнута даха, „домаћи чаробњак” је испустио врисак.
„Неко ме омета!!! Неко ремети сеансу!!! Сазнајте ко је!!!”

Стражари су изјурили из сале. Никога није било осим жене, главе покривене скромном марамом: скрушено се молила Исусовом молитвом.

Стражари су изјурили из сале и прешавши сваки угао предворја, излетели на улицу. Никога није било - осим те тихе жене, „сивог миша“ са скромном марамом, која се стиснула негде у углу и понизно молила Исусову молитву. Наравно, чувари је нису могли чути. Вратили су се празних руку и направили беспомоћни гест као одговор на непрекидне повике незадовољства очито незадовољног чаробњака.

„Тамо нема никога.“
„То није истина, неко ме стално прекида. Заробљен сам и не могу да наставим.”
„Али тамо нема никога“, поновили су стражари, „осим једне старице која седи у углу и чека некога.

Сеанса је била уништена. Занавек! Чаробњак је љутито излетео са сцене. Гомила је незадовољна изјурила из гледалишта. Онда је изашла она иста скромно обучена жена која се понизно молила Свемогућем Богу.

Имајући у виду ове две приче, уз Житије светих мученика Кипријана и Јустине, тестирао сам снагу ове молитве када сам се нашао на нишану.

Породица мог сина и ја путовали смо у Православни камп у долини Тунке. Ту су били и његова жена и мала деца. Каснили смо, али смо морали да стигнемо тамо пре мрака. Остао нам је још дуг пут и мој син је возио пуном брзином. Био сам на седишту сувозача, а крај мојих ногу је био велики термос који ме је увек пратио када смо путовали. Нисам могао сасвим да разумем шта му се десило, али одједном ми се велики млаз кључале воде излио право на ноге. Аутомaтски су ми искре полетеле из очију и осетио сам жељу да вриснем из свег гласа. Шта сам могао?! У пртљажнику аутомобила налазио се сав медицински прибор, укључујући и прву помоћ и маст против опекотина, као и уље из Светог јелеосвећења. Било је бескорисно тражити од мог сина да стане на неколико минута јер смо били у журби док смо се паковали, а нагомилали смо пртљаг гомилом ствари укључујући потрепштине за бебе које ћемо користити на одмору. Дакле, било је немогуће било шта брзо пронаћи. Ноге су ми гориле, па сам, стиснувши зубе, понављао Исусову молитву, пошто нисам имао ништа друго при руци. Бол је почео да јењава.

Дошао сам себи тек када сам био у кампу. Погледао сам доле у своја стопала – тамо није било ни наговештаја опекотине. Кожа је изгледала здраво. Бол је нестао. Толико је неприметно нестао да нисам ни приметио када сам престао да осећам последице своје опекотине. Тада ми је, колико се сећам, у глави прострујала мисао: није ли то било оно што је притекло у помоћ мученицима када су ишли на мучење и убијање?!

Била је још једна важна ствар коју сам научио из ових прича: понизно понављање Исусове молитве, у комбинацији са признањем слабости, може учинити чудо. Јустина се смерно обраћала Господу призивајући Његово име. Жена која је дошла на сеансу чаробњака признала је своју слабост и немоћ и, држећи се Исусовог имена, осрамотила је чаробњака и пореметила његову сеансу. Једина која се осрамотила била је она хришћанка која се поуздала у своју снагу...

Ирина Дмитриева
За Фондацију Пријатељ Божији са енглеског: Никола Животин
Извор: orthochristian.comKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.