О рођењу, рођендану

Рођендан сваког човека је тренутак када нас Бог призива из небића у биће из непостојања у постојање, да будемо бића Вечности и учествујемо у свекосмичком заједништву и радости са Творцем и једни са другима.

19.11.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Рођендан сваког човека је тренутак када нас Бог призива из небића у биће из непостојања у постојање, да будемо бића Вечности и учествујемо у свекосмичком заједништву и радости са Творцем и једни са другима. Нисмо постојали и ево нас, битишемо, постојимо као личности, по слици и прилици самога Бога који је Живот, који је Личност, који је заједница три конкретне особе, личности: Оца и Сина и Духа Светога, Бога који је Љубав, јер љубав се остварује само у заједници и по томе знамо да је наш Бог, Света Тројица, Бог Љубави, јер је то и доказао Својим исхођењем, поставши један од нас, Својим страдањем и жртвом и Својом победом над смрћу, Својим тридневним Васкрсењем из мртвих, показујући нам да љубав изискује жртву и да нема љубави без жртве.

Како да не благодаримо таквом Богу, који нас је створио и поставио ту где јесмо, у народу Светог Саве, у Његовом православном, хришћанском, великомученичком народу, народу светаца, поета, витеза и генијалаца, једном преталентованом народу који је од Вечности изабран да сведочи Светлост, да сведочи Христа свету. Могао је Господ да нас постави у неком другом народу, у Азији, у Африци или у прашумама и џунглама, а Он нас је поставио код Себе, близу својих недара у Његовој Цркви, у Његовом светосавском и светолазаревском, светониколајевском и светојустиновском народу. Како да не будемо захвални и благодарни када нам је у начелу и по благовољењу дато више него другима у свету.

Кад би само видели славу који српски народ има пред престолом Христовим, сваки дан би на коленима захваљивали Богу што смо се овде родили, што нас је у овом народу призвао из небића у биће, али бити православни Хришћанин, православни Србин, повлачи и једну велику, огромну, одговорност: ,,Будите светлост свету да људи виде ваша добра дела и прославе Оца на Небесима", рекла је Светлост, која жели да будемо бољи од осталих, јер нам је више дато, не ни осредњи, него најбољи, да сведочимо ту Светлост. Како да не будемо благодарни и родитељима кроз које је тај благослов дошао и у чије тело смо се обукли, наслеђујући и добро и лоше од предака, с' обавезом да све обучемо у Христа и све преобразимо Христом, читаву природу и космос, читаву творевину: ,,Поштуј оца и мајку да дуго и добро поживиш на земљи, поштуј браћу и сестре и љуби их, своје суседе и пријатеље, свој град, свој народ, своју земљу, своју децу, а кроз њих и читав свет, јер ако не љубиш своје ближње, свој град, своју браћу и сестре, свој народ, не љубиш ни цели свет."

Бог је Љубав и који је Божији у Љубави ходи и том Љубављу мисли и дише и живи и ствара и све што чини осољено је том Љубављу. Заблагодаримо Господу Богу, Светој Тројици, на овом благослову и самој Мајци Божијој кроз коју је дошао благослов на овај народ преко Светог Саве, која је и покровитељица и заштитница читавог светолазаревског краја и свих хришћана. Заблагодаримо свим Светима, Светим Апостолима, старозаветним Патријарсима, Пророцима, Светим Мученицима, Владарима, Исповедницима, Светим Ангелина Божијим и свим српским Светитељима, Великомученицима и Владарима, захвалимо на дар живота и постојања и љубави, у Његовој Светој Цркви.

Ускликнимо с' Љубављу и трудимо се у Љубави, у пажњи. Маран Ата

За Фондацију Пријатељ Божији, теолог, професор Верске наставе, Иван МиладиновићKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.