Од данас до 15. августа излазе змије Панагије

Сваке године, од данас до 15. августа, јединствен чудесан догађај одвија се у Успенској цркви у селу Маркопоуло у јужној Кефалонији, где се појављују змије које пузе по цркви а посебно око икона Богородице. Змије су мирне и и безопасне, а хиљаде верника сведоче и да су топлокрвне, што није познато нигде на свету.

06.08.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Прве две змије су се већ појавиле у цркви у Маркопулосу. Овај догађај становници повезују са чудотворном иконом, која је на необичан начин показала мештанима где да изграде овај храм, посвећен Успењу Пресвете Богородице.

Високо на падини села Маркопоуло у јужној Кефалонији сељани су видели дрво како гори и пламен који се диже неколико метара високо. Одмах су помислили да се запалила шума. Забринули су се и потрчали да угасе ватру, како шума и село не би изгорели. Кад су сељани стигли, видели су само једно дрво потпуно изгорело а на његовом корену била је наслоњена веома лепа икона Богородице, коју ватра није ни додирнула. Сељани су, узбуђени, узели икону у руке, поклонили јој се, однели је у своју цркву. Следећег јутра остали сељани ​​су ушли у цркву да се поклоне икони Богородице. Али иконе нигде није било.

Након детаљне претраге, икона је пронађена у шуми, поново положена на корен спаљеног дрвета. Одмах је враћена у цркву, где је овај пут закључана. Али исто се догодило још три пута. Икона је нестајала и поново су је проналазили на спаљеном дрвету. Тада су сељани поверовали да је жеља мајке Божије да буде тамо и зато су саградили цркву и ставили њену икону у прелеп иконостас. После неког времена подигнут је и женски манастир. Монахиње су се свакодневно молиле Пресветој Богородици.

Међутим, једног јутра 1705. године угледали су пиратске чамце који се приближавају и гусаре који се пењу према манастиру, како би га опљачкали. Тада су се монахиње уплашиле и затражиле заштиту Богородице. Тада се поново догодило чудо. Кад су гусари ушли у село, дочекало их је мноштво змија које су гмизале по зидовима, пододима... Манастир је био окружен змијама, гусари су се дали у бег, а монахиње спасене.

Од тада су се змије појављивале сваке године, осим 1940. године, када је Грчка ушла у Други светски рат, и 1953. године, године разорног земљотреса на Кефалонији. Ако се неке године змије не појаве, сматра се да ће се догодити нешто лоше, као 1940. и 1953. године, када су острво погодили земљотреси.

Нико од стручњака који су испитивали змије не може да их сврста ни у једну од познатих врста. Ове су сиве, танке и дужине до једног метра. Кожа им је баршунаста, а на глави, као и на врху језика, имају мали крст. Хиљаде верника сведоче и да су змије топлокрвне, што није познато нигде на свету. Змије пузе по цркви а посебно око икона Богородице. Змије су мирне и и безопасне, а верници виде овај догађај као чудесну манифестацију Бога и Пресвете Богородице.

На Кефалонији благодат Божија и побожност становника никада нису престајали још од апостолских времена: пример за то су цркве и манастири у којима се дешавају чуда и необјашњиве појаве за данашњу науку. То је острво на ком је и свети Апостол Павле боравио када је 59. године путовао је бродом из Кесарије у Рим на суђење. Тада брод је захватила велика олуја, па је Св. апостол на Кефалонији остао три месеца.

 

 

 

 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.