Откривен 1.500 година стар натпис „Христос рођен од Марије“

1.500 година стар грчки натпис са речима „Христос рођен од Марије“ откривен је током ископавања у древном селу Таибе, на северу Израела. Овај налаз не само да је открио византијску цркву, већ представља рани доказ хришћанства у том региону.

26.02.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Израелска управа за антиквитете (ИАА) саопштила је да тим археолога, током ископавањa уочи изградње новог пута унутар муслиманског арапског села Таиба у долини Језрел на североистоку Израела, открио избледели древни натпис, уграђен у зид на улазу у импресивну византијску грађевину, украшену мозаиком.

Др Леа Ди Сегни, истраживач на Институту за археологију Хебрејског универзитета у Јерусалиму, потврдила је да је натпис посвећен Исусу Христу и Његовој Мајци. Уклесани израз „Христос рођен од Марије“ представљао поздрав, односно благослов, упућен свима који су улазе у светињу, а цео текст гласи: „Христос рођен од Марије. Ово дело богобојажљивог и благочестивог епископа [Теодосија] и несрећног Томе сазидано је од темеља. Свако ко уђе, да се моли за њих.” Ди Сегни каже да овај натпис потврђује да је зграда била црква, а не манастир, јер су древне цркве „дочекивале вернике на улазу, док се у манастирима то обично није радило”.

Археолог Јардена Александре рекла је за Јерусалем Пост да је тим знао да се на овом подручју налазе многи археолошки остаци, али када су наишли на натпис „Христос рођен од Марије“, „знали смо да имамо цркву“. Међутим, оно што у почетку нису знали је да су открили прву византијску цркву у древном насељу Таиба и доказе о раним хришћанима у тој области.

Иначе, у V веку нове ере, Теодосије је био регионални архиепископ метрополе Бет Шеан, центра верског живота и главног града Паластине Секунда, византијске провинције од 390. године нове ере до муслиманске инвазије око 636. године, која је укључила Таибе. Ди Сегни објашњава да се Теодосијево име појављује на документима везаним за архиепископске састанке и да су речи „Христос рођен од Марије” биле широко коришћене на почетку његових докумената.

За Фондацију Пријатељ Божији: Никола ЖивотинKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.