Пет рубаља - прича о праштању

Причам о овом догађају, не само уз знање и сагласност моје парохијанке, већ на њен захтев: „Нека мој пример помогне људима да схвате шта су „ситнице“ и како „мале“ ствари, неспремност за разговор и опраштање могу да утичу на људске односе, због чега могу и доживотно да се кају“. Дакле, испуњавам њен захтев.

23.12.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Једног дана ми је дошла на исповест жена од педесетак година. Када је била дванаестогодишња девојчица, њен отац је напустио њихову породицу, а она га је током свог живота мрзела због тога и није комуницирала с њим. Иако је покушавао је да успостави везу са својом ћерком, она није хтела да ступи у контакт, псовала га је, није хтела да га види.

Прошло је четрдесетак година, отац јој је умро. И тако је дошла код мене на исповест и почела да објашњава: „Наравно, разумем да је то лоше, али и даље сам љута на њега.“

Одговарам јој на уобичајен начин: „Моли се, покај се, на крају крајева, осветољубивост није добра.“

Тада је почела да ми прича о свом оцу, да се присећа детињства и у тој исповести узгред споменула да је са дванаест година једном приликом украла пет рубаља од своје мајке, што у то време није била мала свота новца. А ја, не знајући шта ме је натерало да је питам, рекох јој:

„Јеси ли је молила за опроштај због овога?“
„Не, нисам јој никад рекла за ово“, одговара она.
- Мораш јој рећи! - инсистирам.

Она приговара:

„Мама живи на селу, има више од осамдесет година, вероватно се ничега не сећа.“

Али ја и даље убеђујем:

„Мораш да одеш код ње и тражиш опроштај“.

Тада сам ставио епитрахиљ на њену главу, прочитао разрешну молитву и она је отишла.

Неколико недеља касније поново сам видео ову жену. Дошла је код мене у страшном стању: била је уплакана, буквално се тресла. Дуго је плакала, али се коначно смирила и рекла да је била код своје мајке у селу и да јој је признала крађу коју је учинила:

„Знаш, мама, кад сам имала дванаест година, узела сам ти пет рубаља из новчаника. Недавно сам била код свештеника на исповести и рекао ми је да те замолим за опроштај.

Мама је почела да плаче и рекла: Једном давно твој отац је јако пио - толико да је почео да краде новац. Када си имала девет година, нисам могла више да издржим и одлучила сам да се разведем. Тражио је опроштај, клекнуо, а ја сам му ипак дала последњу шансу.

Након тога престао да пије, потражио посао и почео да ради. Али када си напунила дванаест година, једном приликом открила сам да нам је нестало пет рубаља. Питала сам те - одговорила си да ти ниси узела тај новац. Тада сам за све окривила мужа, посвађали смо се. Након тога је отишао и више се није вратио."

Када је жена све сазнала, нестала је сва њена мржња према оцу, а на њено место се закотрљао читав теретни воз кривице. Овако нам Господ отвара очи.

Свештеник Павле Островски
За Фондацију Пријатељ Божији са руског: Петар Волков
Извор: pravmir.ruKomentari (1)

25.12.2023.

Стефана

Боже драги, каква прича. Кратка, а убитачна!!!

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.