Прокрвоточила фреска Богородице и Богомладенца

У храму канонске Украјинске Православне Цркве (Московске Патријаршије), у западној провинцији Заркапатска, када су активисти ОЦУ и гркокатолици покушали да је заузму, прокрвоточила је фреска Богородице и Богомладенца.

14.09.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 2

Чудо се догодило у храму Светог Духа у селу Луга, када је група расколника и унијата неуспешно покушала да насилно заузме цркву, јавио је Савез православних новинара.

Настојатељ храма, протојереј Владимир Легач, рекао је да су парохијани УПЦ успели су да одбране свој храм од активиста ОЦУ, гркокатолика и њихових званичника, што преноси и телеграм канал „Реч Православља“, а током напада прокрвоточила је фреска Богородице и Богомладенца „Неисцрпна чаша“ насликана на зиду цркве.

Неколико десетина људи, предвођених расколничким „свештеником“ ОЦУ, покушало је 2. септембра да упадне у цркву, али су православни верници стајали испред врата, молећи се, и тако спречили јуришнике да заузму цркву.

Према речима оца Владимира, ходочасници из суседних села су већ почели да долазе у цркву да виде миро које се јавило на лицима Христа и Богородице.

То није први сличан догађај. Одговарајуће дилеме се решавају пројавом божанске благодати која указује на црквену исправност, правилност, законитост. Према црквеној историји, ово је сталан и најсигурнији начин за решавање верског спора унутар Цркве. Божански знаци се умножавају, показујући да је божанска благодат у прогоњеној Цркви.

Икона Богородице под називом „Неисцрпна чаша“ постала је позната православном свету тек 1878. године, када се догодио чудесан догађај. У Тулској губернији у Русији, живео је алкохоличар и полупарализовани пензионисани војник по имену Стефан.

Једне ноћи уснуо је чудан сан који га је узнемирио. У сну му се појавио монах импозантног изгледа и рекао му: „Иди у град Серпугов, у манастир Богородице. Тамо ћеш наћи њену икону под називом „Неисцрпна чаша“. Помолићеш се пред њом и одмах ће ти тело и душа оздравити“.

Стефан га није послушао. Монах се поново појавио у сну, инсистирајући да крене на ово путовање. Након што се појавио и трећи пут, Стефан одлучује да послуша монахов предлог и крене на пут, иако су му ноге биле слабе због парализе.

Када је стигао у Серпугов и ушао у манастир Богородице, испричао је монасима о својим сновима и замолио их да му покажу икону Богородице „Неисцрпна чаша“, да би се поклонио пред њом. Међутим, на његово изненађење, нико тамо није знао за икону Богородице под тим именом. Тада је један од монаха рекао да је то можда та икона која приказује Богородицу са Христом у Светој Чаши. Ова икона је постављена у ходнику који је водио од храма до сакристије (просторије која се користи за припрему богослужења). Да би проверили његову причу, скинули су икону са зида и погледали њену полеђину. А на њој је био натпис који је гласио: „Неисцрпна чаша“.

Али десило се и нешто још чудније: у лику ктитора манастира, светог Алексија Московског и светог Варлаама, Стефан је у лицу овог последњег препознао монаха који му се три пута јављао у сну. До тада алкохоличар и парализован човек, враћајући се из Серпугова, потпуно је оздравио! Али најважније је било да више није имао склоности ка штетној навици да пије.

Фото: spzh.news
За Фондацију Пријатељ Божији припремио: Иван ПоповKomentari (2)

23.09.2023.

Милка

Само у Православљу све је сасвим могуће.

Коментариши

18.09.2023.

Стефана

Слава ти Боже, слава ти Боже, и Пресветој Богорици, и Њеној икони Чаша која се не испија. Да сви буде тријезни и трезвени.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.