Путем смирења

Ми хришћани не треба да примењујемо људску логику, већ да верујемо у дејство духовног закона: Ако опростимо неком ко нам је нанео неправду, ко ни не помишља да тражи опроштај од нас, онда ће нам свемоћни Господ, видећи наше смирење, помоћи. „Бог се противи гордима, а смиренима даје благодат.“ (Јак. 4:6). Разговор са архимандритом Јовом (Гумеровим), познатим исповедником у Сретенском манастиру, који је говорио је о најважнијој врлини за сваког хришћанина: смирењу.

07.09.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим. (Мт. 11,29)

- Оче Јове, благослови. Можете ли, молим вас, да нам објасните шта је понизност?

- Једног дана авва Антоније Велики је рекао: „Једном сам видео све ђавоље замке раширене по целој земљи. Онда сам уздахнуо и рекао: 'Ко може избећи такве замке?' И чух глас који ми одговара: 'Понизност'.

Смирење је стање духа ослобођено страсти. Она се манифестује у односу према Богу, људима и себи. Ни свет са својим искушењима, ни тело, ни славољубље, ни љубомора, ни завист не чине скромног човека заробљеником.

Савршен пример смирења показала је Богородица. Ову најважнију хришћанску врлину, по речима Светих Отаца, поседовала је од детињства. За себе је рекла:„ Велича душа моја Господа; И обрадова се дух мој Богу, Спасу мојему, то погледа на смјерност слушкиње своје; јер гле, од сада ће ме звати блаженом сви нараштаји“. (Лука 1:48) После Вазнесења свог божанског Сина, она је живела у ишчекивању да напусти овоземаљски живот. Никога није поучавала, већ је волела самоћу, посвећујући се молитви.

Свето Писмо говори о смирењу као највишој врлини: Када дође гордост, долази и стид, а код смирених је мудрост (Прич. 11,2); Господ је близу онима који су сломљена срца; и спасава оне који су скрушени (Пс. 33:19); Он ти је показао, човече, шта је добро; и шта Господ тражи од тебе, него да чиниш праведно, и да љубиш милост, и да понизно ходиш са Богом својим (Мих. 6, 8).

Свети Јефрем Сирин је рекао: „Апостоли су се наоружали смирењем, истински верници њиме победили; донео је победе и древним и новим. Опашите се овим оружјем, ученици Христови, јер ћете њиме извојевати победе и постати наследници Царства. Ко воли победу нека се наоружа овим оружјем; ко хоће да уђе у Царство, уђи кроз ова врата. Понизност је пут у Царство.”

-Да ли је ту врлину могуће стећи у свету, а не само у манастиру?

- Древно монаштво је имало за циљ да умири срце. Понизност се родила из смирености срца. Међутим, и у свету човек може и треба да се труди да постигне смирење. Једном је Свети Антоније Велики чуо глас који је рекао: „Антоније, ти још ниси достигао ниво (тог и таквог) обућара који живи у Александрији.

Свети Антоније Велики

У Патерикону читамо: „Следећег јутра старац је устао, узео свој штап и отишао код овог обућара. Када је стигао, поздравио га је, а затим сео поред њега и рекао му: Причај ми, брате, о свом послу.

А обућар је одговорио: Ава, не знам шта сам добро учинио. Само устајем ујутру да седнем да радим и сваки пут кад кажем себи да ће цео овај град, од малог до великог, ући у Царство Небеско за своју правду, а ја ћу сам отићи у пакао за своје грехе. И увече опет, пред спавање, изговорим исте речи.

На то старац рече: Заиста, ти си као добар обућар живео мирно код куће и наследио Царство. Али ја нисам имао разборитости, и за све време које сам провео у пустињи, нисам достигао твој ниво.”

- Шта хришћанин који живи у свету треба да уради да би постао достигао смирење?

-Не горди се, не буди сујетан, не осуђуј никога, буди свима наклоњен, не дај се обесхрабрити никаквим искушењима и не губи наду у Господа. Понизност је најсигурнији начин да се победи грех. Ми хришћани треба увек да будемо спремни да станемо пред Господа и дамо рачун за цео свој живот. Да бисмо се припремили за Суд и оправдали сваки дан, треба да почнемо са мишљу да још ништа нисмо учинили за своје спасење и да неће бити другог дана. У дружењу са многим људима током дана, увек треба да се трудимо да задржимо понизност.

- Како да поступамо у складу са овом врлином када је, на пример, неко био груб према нама или нас је увредио?

-Ми хришћани не треба да примењујемо људску логику, већ да верујемо у дејство духовног закона: Ако опростимо преступнику који нам је нанео неправду, који ни не помишља да тражи опроштај од нас, онда ће нам свемоћни Господ, видећи наше смирење, помоћи. „Бог се противи гордима, а смиренима даје благодат.“ (Јак. 4:6).

Кирило-Белозерски манастир

У манастиру где је игуман био Свети Кирило Белојезерски, беше монах по имену Теодор. Искушаван демонима, толико је мрзео свог игумана да није могао ни да га погледа. Теодор је одлучио да напусти манастир. Пре поласка дошао је у игуманову келију. Преподобни отац му рече: „Не тугуј, брате мој. О мени се сви имају добро мишљење, само ти знаш истину и сву моју недостојност; Ја сам заиста најодвратнији грешник.” Светитељева љубав и смирење ослободили су несрећног монаха из демонског ропства. Мржња је нестала и Теодор је остао мирно да живи у манастиру.

Даћу вам још један пример. Једног дана Свети Тихон Задонски дође у посету код једног познаваоца земље. У то време га је посетио племић који је био слободоумник. Почео је спор око вере. У једном тренутку гост је изгубио живце и ударио Светог Тихона. Светитељ је одмах пао на колена и замолио га за опроштај, рекавши: „Опрости ми, забога, што сам те довео у такво лудило“. Није то била само кротост светитеља, већ подвиг смирења. Десило се чудо. И сам тврдоглави гост паде на колена, молећи са сузама да му се опрости. Благодат је додирнула његово срце. Променио је начин живота и постао прави верник.

Када мислимо да се преступник мора поставити на његово место како зло не би остало некажњено, тиме показујемо да остајемо у логици чисто људских односа, заборављајући да је Бог активан у нашим животима. Наш Господ и Спаситељ не само да нам је дао заповест да опраштамо онима који су нам нанели неправду, него је и сам показао највећи пример апсолутног праштања: Умирући на крсту, молио је Бога Оца да опрости онима који су га распињали, речима: Оче, опрости им; јер не знају шта чине (Лк. 23,34).

-Којих примера светитеља се можемо сетити када говоримо о смирењу?

-На пример, Свети Павлин Милостиви, епископ нолански (353–431). Рођен је у аристократској породици. Са двадесет година постао је сенатор под римским царем. У наредним годинама био је конзул и владао италијанском регијом Кампанијом. У двадесет петој години, заједно са супругом Тарасијом, прими свето крштење. Распродали су имање и све поделили сиротињи. Пар се заветовао на чедност. Жеља за самоћом подстакла их је да се преселе у шпански град Барселону. Ту је свети Павлин попустио жељи верних и постао свештеник. Посебно је водио рачуна о сирочади, хранио сиромашне, а према страдалницима показивао милост.

Свети Павлин Милостиви

Затим су се он и Тарасија населили у граду Нола у Кампанији. Ту су основали монашку заједницу са веома строгим подвижничким животом. Године 409. (према другим изворима 411. године), на општу радост верног народа, свети Павлин је изабран за епископа ноланског. У свом новом чину остао је милостиви пастир који је волео сиромашне. Када су варвари напали Италију и одвели многе људе у ропство, епископ Павлин је почео да користи сва расположива средства у епархији за откуп заробљеника.

Касније је дошла удовица, чији је син одведен у ропство. Када је сазнала да епископ Павлин више нема новца, почела је горко да плаче. Али светитељ је рекао да постоји излаз - он ће отићи у ропство уместо њеног сина. Обучен у световну одећу, отишао је са удовицом у северну Африку у логор варвара. Удовичин син је ослобођен, а владика је постао роб поглавичиног зета. Питао је епископа Павлина шта може да ради. Он је одговорио да може да брине о башти. Тако је епископ Павлин постао роб. Међутим, Бог је учинио да се све добро заврши. Не само да је свети Павлин извршио подвиг изузетног смирења, већ се вратио и својој архипастирској служби. Са њим су ослобођени и сви заробљеници које су варвари претходно одвели у ропство.

Други пример је свети Виталије Александријски (седми век). Био је монах у Гази. У шездесетој години напустио је манастир и преселио се у Александрију, где се запослио као најамник. Добијао би дванаест бакарних новчића. Једним новчићем је купио поврће које је појео на крају дана. Затим је отишао тамо где су живеле блуднице. Преостале новчиће дао је блудници и замолио је да се одрекне свог грешног начина живота. Затим је затворио врата. Она је спавала, а он се молио за њу целе ноћи. И сваке ноћи одлазио је код друге блуднице, све док, обишавши их све, поново није почео са првом. Замолио их је да никоме не говоре како проводи ноћ. Сви становници града су му се ругали. Он би им мирно одговарао: „Зар и ја немам тело као сви људи?“

Многе блуднице су напустиле своје пређашње животе и почеле да живе у чистоти. Једне су постале монахиње, друге - жене и мајке. Једног дана Виталије се није појавио. Ушли су у његову ћелију и нашли га мртвог. Свети Виталије је преминуо на коленима за време молитве. У његовим рукама је био свитак са натписом: „Не судите никоме док не дође Господ, Праведни Судија. Жене које је свети Виталије замолио да да напусте свој грешни живот, почеше да хрле у келију и причају о врлинама старца, који ниједну од њих није дотакао. Многи слепи и хроми су се исцелили додиривањем тела светитеља.

Преподобни Пимен Многоболни

Други пример је Свети Пимен Многоболни (†1110). Рођен је са болешћу. Од детињства је желео да се замонаши. Али његови родитељи су желели да га виде као свог наследника. Када се болест погоршала, родитељи су га одвели у Кијево-Печерски манастир, али не на постриг. Желели су да се преподобни оци помоле за оздрављење њиховог сина. Када је пала ноћ и родитељи заспали, у келији су се појавили анђели у лику игумана и братије и постригли Пимена. После тога се толико разболео да је могао само да лежи у кревету. Био је болестан двадесет година. Преподобни Пимен је смирено поднео болест и замолио братију да се не моле за његово исцељење.

Великим подвигом смирења и хришћанског трпљења стекао је посебну благодат - могао је да исцели свакога. Када су му доносили храну или га посећивали, понекад је од монаха тражио да му доведу неког од болесника. Они би одговорили: „Тај и тај не може да дође, болестан је и у кревету. На то, светитељ би им рекао: „Кажите му да га Пимен зове. И чим би рекли „Пимен те зове“, болесник би здрав устајао и ходао.

- Који су плодови понизности?

- Награда за оне који су стекли смирење је душевни мир и радост у земаљском животу и Небеском Царству у будућности. „Не избавља нас од страсти наш труд, ни време, него благодат Божија, која се спушта само смиренима“ (Св. Јосиф Оптински).

Са архимандритом Јовом (Гумеровим) разговарала Александра Калиновскаја  
За Фондацију Пријатељ Божији са руског: Иван Попов
Извор: monastery.ruKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.