Разлог свих наших страдања

Господ може једним дахом уста Својих, све наше непријатеље и проблеме, развејати. Није довољно само рећи, jа сам православни хришћанин и то да буде довољно, или мислити, ја сам добар човек, а мислити и радити све наопако. Господ може и од камења да начини православне хришћане.

16.03.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 3

Разлог свих наших страдања је управо овај човек, Богочовек Христос, односно, наш однос према Њему!

Зар мислимо да може иједна длака пасти са наших глава на земљу без Његовог благослова, да иједно живо биће може удахнути ваздух и живети без Њега, па и ми?! Господ је у сваком атому у ваздуху, у сваком молекулу, у сваком крвотоку, дародавац je свих наших радости, дародавац потомстaва, деца, свих блаженстава, заједно са својим Оцем и Својим Духом Светим.

Када се окренемо Њему, када се окренемо у Љубави Христом једни другима, када се преумимо и престанемо једни другима да набијамо прст у око, када се окренемо поштењу, радости, алтруизму, тада смо у љубави са Христом. Када се покренемо из своје себичности, егоизма, сујете, окрећемо се Христу, Богу. Када нам заједница, породица, свима буде испред свог себенцета, оног ,,Ја" у нама, ега, тада смо окренути Христу и са Христом смо и тада ће доћи благослови и престаће страдања, јер када радимо и мислимо рђаво ближњем своме, то радимо и мислимо Христу.

Господ може једним дахом уста Својих, све наше непријатеље и проблеме, развејати. Није довољно само рећи, jа сам православни хришћанин и то да буде довољно, или мислити, ја сам добар човек, а мислити и радити све наопако. Господ може и од камења да начини православне хришћане.

Убрзо ће Васкршњи Велики Пост и хришћани су позвани да свакодневно духовно посте, да мислима и делима и животом свакодневно буду са Христом. Телесни пост је једна аскеза, помоћник, у духовном животу, а не суштина хришћанског живота; борба са телесним егом који војује на душу, да би наша душа, односно личност, била изнад тела, изнад страсти, да буде Љубав, Христос.

Пост је изузетно неопходан, саборног је карактера и веома здрав, што и данашња медицина потврђује у овој ери веганства, али није сама суштина хришћанског живота; суштина јесте Христос, обожење, Љубав, јер Без Бога не можемо живети, ни бити добри, нити било шта добро учинити, нити бити креативни и као што је камину непрестано потребна ватра да би грејао, тако је и човеку непрестано потребан Бог, потребно му је да се храни са Дрвета Живота и непрестано причешћује.
Причешћујмо се непрестано! Кусајмо Лек Бесмртности, Вечног Живота и Љубави, еликсир младости, који се дарује у Цркви Христовој, на Његовој Светој Литургији.

Искористимо, посебно ове дане Великог Поста, да што чешће приступамо Светој Чаши, Маран Ата!

За Фондацију Пријатељ Божији, теолог, професор Верске наставе, Иван Миладиновић

 

 Komentari (3)

16.03.2024.

Amin boze daj svima pa i meni i mojoj porodici

Коментариши

16.03.2024.

Милан

Аутор би требало да покуша да нам саопшти и ствари које нису очигледне. Свима нам је јасно да треба да следимо Христов пример што се тиче љубави и пожртвовања...

Коментариши

16.03.2024.

Милојка

Слава Богу за све и хвала! Господе Исусе Христе - Сине Божији, услиши менњ грешну да у миру и љубави према ближњем своме испостим овај свети пост! И у радости ја и моја дјеца дочекамо Вскрсење, Твоје, Господе! Амин. ☦️

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.