РПЦ о закону о истополним браковима у Грчкој

Закон о истополним браковима који је изгласао грчки парламент, противречи хришћанској идеји породице и има за циљ да уништи Цркву, али и грчко друштво у целини, сматрају у Синодалном одељењу Московске Патријаршије за односе Цркве и друштва и медија.

17.02.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Вахтанг Кипшидзе, заменик председника Синодално одељење Московске Патријаршије за односе Цркве и друштва рекао је јуче на каналу „Русија 24“ да „Грчки парламент и Грчка влада, упркос ставу Цркве, сматрају да на овај начин штите људска права. Оваква законска промена је потпуно супротна хришћанском концепту породице. Али, наравно, политичари и посланици у парламенту су игнорисали ово упозорење и донели одлуку која је, чини ми се, супротна вољи већине грчких верника и сигурно ће имати катастрофалан утицај на грчко друштво, допринеће даљем искорењивању традиционалних идеја о породици“.

Он је напоменуо да се сличан „тоталитарни притисак“ врши на многе државе Европске уније, које су „принуђене да прихвате ову идеологију“, наглашавајући је да се читава хришћанска цивилизација, укључујући све Цркве, заснива на традиционалној идеји породице.

„Држава која легализује истополне заједнице несумњиво поставља стратешки циљ уништавање саме Цркве. Црква не може да се гради на ЛГБТ идеологији (проглашеној као екстремистички покрет и забрањеној у Русији – прим. аут.), јер Цркве које признају ЛГБТ идеологију, благосиљајући такве бракове, престају да буду Цркве и постају организације за заштиту права ЛГБТ особа“, рекао је Кипшидзе.

Изјаву грчке владе да је усвајање закона важно за „геостратешку“ борбу са Русијом, пошто је у Русији ЛГБТ проглашена као екстремистичка организација, Кипшидзе је назвао „потпуном глупошћу“.

"Мислим да је ово потпуна глупост. Нема геостратешког сукоба између Русије и Грчке, никада га није било и неће бити. Чињеница је да ти политичари живе у неком политичкој стварности који постоји само у њиховој машти. Они сматрају да потоци прљавштине и лажи о Русији, који се сливају са страница европских медија, стварају неку врсту слике Русије као непријатеља и да то може постати оправдање за њихову неморалну одлуку“, нагласио је Кипшидзе.

Он је напоменуо да такве одлуке лишавају грчко друштво будућности и да је то „чин духовног самоуништења, који се врши под „потпуно фиктивним изговором неке врсте руске претње”.

***

Иначе, према резултатима великог истраживања које је, коју је спровела непрофитна истраживачка организација „Διανεοσις“, већи део грчке јавности подржава овај закон. Чак 51,3% испитаника рекло је „да“ за геј бракове, док је против било 46,2%.

Усвајање деце од стране истополних парова подржава 52,9%, док је 40,9% против. Међутим, учесници анкете су се у великој мери успротивили „примању“ деце преко сурогат мајке, па је 56,3% против, док је 19.7% за.

Према овом истраживању, питање истополних бракова већина не сматра важним у односу на друге проблеме у грчком друштву, као што су инфлација, безбедност, здравље итд. Два од три испитаника (66,9%) кажу да је тема „мање важна или уопште није важна“, а само сваки трећи (32%) то сматра важнијим.

За Фондацију Пријатељ Божији: Петар ВолковKomentari (1)

18.02.2024.

Милица

Грци су у дуговима и пристају на све. Можда им отпишу део дугова.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.