САД: Удвостручен број вандализама на цркве

Број напада и вандализма на хришћанске богомоље у Сједињеним Државама се више него удвостручио у односу на претходну годину, што указује на губитак поштовања према домовима Божјим у америчком друштву узрокован маргинализацијом хришћанских вредности, преноси Christianheadlines.com

07.03.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Извештај под називом „Непријатељство према црквама“, који је објавио Савет за истраживање породице (ФРЦ), забележио је 436 аката вандализма у храму од јануара до новембра 2023, у поређењу са 195.

Извештај под називом „Непријатељство према црквама“, који је објавио Савет за истраживање породице (ФРЦ), показује да се број напада и вандализма на хришћанске богомоље у Сједињеним Државама више него удвостручио у односу на претходну годину, што указује на губитак поштовања према домовима Божјим у америчком друштву, узрокован маргинализацијом хришћанских вредности, преноси Christianheadlines.com.

Док су мотиви многих од ових вандалских дела и скрнављења светих места остали непознати, пораст злочина усмерених на цркве дешава се у контексту у којем америчка култура постаје све више непријатељска према хришћанству. Вандалски акти и уништавање црквене имовине могу бити симптоми губитка поштовања друштва према богомољама и религији – у овом случају, црквама и хришћанству.

Чини се да се Американци више не осећају непријатно када нападају црквене зграде, истичући већи проблем маргинализације суштинских хришћанских учења, укључујући и она која се дотичу осетљивих питања везаних за људско достојанство и сексуалну оријентацију. Напади на богомоље могу такође сигнализирати одбацивање религије у америчком друштву уопште“, наводи се у извештају.

Ево неколико примера напада на цркве 2023:

Вандали су спрејом исписали „Абортус је наше право“ на земљишту баптистичке цркве у Палерму, у држави Мејн.

Вандали су провалили у протестантску цркву у Винстон-Салему, Северна Каролина, наневши штету од 15.000 долара;

Нападачи су полили фарбом споменик нерођеним бебама у цркви Свете Розалије у Питсбургу, другом по величини граду у Пенсилванији.

Директор Центра за верске слободе ФРЦ-а и један од аутора извештаја, Ариел Дел Турко, рекао је да мотиви многих непријатељских акција можда нису познати, али „ефекат је очигледан: застрашивање верника.

„Они шаљу поруку да цркве нису добродошле у америчком друштву. Наше друштво показује све већи презир према хришћанству и главним тачкама хришћанског учења, а акти вандализма се могу сматрати физичком манифестацијом овог презира. Без обзира на мотив ових злочина, сви се морају са поштовањем односити према црквама и свим богомољама како би се поштовало право свих америчких грађана на верску слободу“, рекла је она.

Иначе, према овогодишњој листи организације „OpenDoors“ и у свету је значајно порастао прогон хришћана. У извештају се наводи да је 360 милиона хришћана тешко прогањано и дискриминисано због своје вере, убијено 4.998.

Када су у питању напади на цркве, хришћанске школе и болнице, дошло је до седмоструког пораста таквих напада. Тако је у 2023. години било 2.110 напада, док је ове године та цифра достигла број од 14.766. Број хришћана који су претучени или којима је прећено порастао је са 29.411 на 42.849.

Поред тога, број напада на хришћанске домове је порастао са 4.547 на 21.431, док је укупан број верника протераних из својих домова скочио са 124.310 на 278.716.

Извор: russian-faith.com

 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.