Шамански ритуал у католичкој цркви у САД изазвао контроверзу

У катедрали Римокатоличке епархије у САД на почетку мисе обављен је пагански шамански ритуал. Ово није први случај одржавања паганских ритуала на римокатоличким мисама. Тако је још 2019. године одржан ритуал посвећен богињи земље Пачамами у коме су католички кардинали и бискупи учествовали у слављењу Пачамаме, још једног паганског божанства, док је Боливијска католичка црква званично објавила катекизам у коме се тврди да је Бог створио Пачамаму и да је она његов дар човечечанству.

08.04.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Висконсин, САД, 06 април 2024. У катедрали Римокатоличке епархије Супериор, Висконсин, САД, на почетку мисе обављен је пагански шамански ритуал. Ритуал је спровела група жена са перјем у рукама, које су плесале и певале уз пратњу бубња и других инструмената. Ово је изазвало контроверзне реакције међу верницима.

На Јутјуб каналу бискупије постављен је снимак мисе, на којем се види група жена обучених у традиционалну индијанску одећу и држећи перје у рукама које плешу око олтара. Њихов плес прати певање шамана, који удара у бубањ стојећи на свештеничкој говорници. Након што је шаман завршио певање, у цркви је зазвучала оргуљашка музика и почела је миса.

Шаманизам се фокусира на посредништво између света људи и света духова. У Римокатоличкој цркви шаманизам није званично одобрен, али су постојали случајеви инкорпорирања његових елемената у католичко богослужење.

Занимљиво је да ово није први случај укључивања паганства и ритуале повећене њима у римокатоличке мисе. Тако су током божићног концерта у Ватикану, католички кардинали и бискупи учествовали у слављењу још једног паганског божанства.

Наиме, 14. децембра 2019. године, током божићног концерта у организацији Конгрегације за католичко образовање Римокатоличке цркве, одржан је ритуал посвећен богињи земље Пачамами, преноси spzh.media. Концерту, одржаном у ватиканској сали за публику Павла VI, присуствовало је 5.000 људи. Још два милиона гледалаца пратило је догађај путем директног телевизијског преноса.

Наводи се да је папа Фрања одржао унапред написан кратак говор поводом тог догађаја, док је жена из Латинске Америке извела ритуал посвећен паганској богињи.

Посебно се обратила присутнима, замоливши их да прекрсте руке на грудима како би осетили „моћну“ енергију, објашњавајући да „ми осећамо не само наше срце, већ и срце Мајке Земље“. Како је објаснила, то је „дух“ који нам „омогућава да чујемо поруку Мајке Земље“, а „за аутохтоне народе, Мајка Земља или Хича Гуаја (синоним за Пачамаму) је све на овом свету“.

Пачамама је, иначе, богиња земље у индијанској култури Кечуа, која се још увек поштује у Боливији и другим земљама Јужне Америке, а сада је поштују и католички верници, јер је Боливијска католичка црква 2015. године званично објавила катекизам „Пачамаме“ (из грч. κατηχέω). За католике, катекизам је, поред Библије, сумарни документ њиховог веровања, издат у облику писаног дела, као увод учења у Свете тајне (Сакраменте) и који у сажетом облику представљају католичку веру.

Овај документ је написан на шпанском језику, а његов циљ је да објасни хришћанску веру у контексту индијанске културе и космологије. Главне теме Катекизма Пачамаме укључују: Однос између Бога и Пачамаме: у њему се тврди да је Бог створио Пачамаму и да је она његов дар човечечанству.

Присутним бискупима и кардиналима, као и свим учесницима догађаја, жена је објаснила да ова „богиња обезбеђује храну, свету воду и лековито биље, па стога захтева приношење постељице и прве косе сваке особе као жртвовање.“

Напомиње се и да су кардинали и бискупи, који су били присутни у сали током ритуала, „јасно следили упутства ове даме“.

За Фондацију Пријатељ Божији: Никола ЖивотинKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.