Шта нас учи Симбол вере?

У православном молитвенику постоји једна молитва, у којој, за разлику од свих осталих, нема призива Господу, ни молбе Њему, ни покајаних речи, ни речи захвалности. Ова молитва се зове Символ вере. Саставили су га још у 4. веку свети оци Првог и Другог Васељенског Сабора и од тада је сачуван у Цркви непромењен, изражавајући главне истине Православља. Сви њени делови су формулисани као одговори непријатељима Православља, који непрестано насрћу на вернике и покушавају да код њих унесу забуну и погрешно учење.

12.08.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

1. Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

Чини се да се овим потврђује једноставна истина о Богу (Тројица Јединосуштна и неразделна). Међутим, данас се све више користи као аргумент који оправдава идеју о једном Богу у свим религијама, и наводном јединству тих религија у њиховој суштини. Овај тренд који се брзо развија у неправославној теологији доводи до тога да се основе хришћанске истине, на пример, о Богу Тројици, о Христу распетом, о животу будућег века, сматрају мање важним или нетачним.

Тако се, на основу потврђивања истине јединства Божијег, све религије мешају у једну, нешто неодређено, нејасно и по науци и по природи духовног живота. Ново доба је јасан модел такве нове псеудорелигије. Отац Серафим Роуз је на то упозоравао пре више од пола века, говорећи о надолазећој „јединственој религији будућности“ и уништење хришћанства.

Ова тенденција сеже до теозофске доктрине(1). У односу на хришћанство, оно је нашло свој израз у екуменској идеји уједињења свих хришћанских деноминација у једну Цркву. Суперекуменизам већ отворено спроводи идеју јединства свих религија.

Али постојање једног Бога уопште не значи да се Он обожава у свим религијама. Свака од њих има своју слику о Њему, а она може варирати од идеје апсолутне светости до сатанског понора. Апостол Павле је о томе писао: …оно што незнабошци жртвују, демонима жртвују, а не Богу; а ја нећу да сте ви заједничари са демонима. (1. Кор 10:20 ). Дакле, „верујем у једног Бога“ значи искључиво хришћанско схватање Бога - за разлику од свих других.

2. И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносуштног Оцу, кроз кога је све постало;

Овде је главно питање: Ко је Христос? Он је од самог почетка био пад и побуна за многе, и то не само у Израелу. Вера у Њега као савечног Сина са Оцем, истинитим Богом, а не у највишу творевину Божију, показала се и још увек је камен спотицања за тзв. "здрав разум".

Крајем 18. века француски „просветитељи“ су Га прогласили митом. У Совјетском Савезу њихова идеја „просветитеља“ је проглашена „једином научном“. И то упркос чињеници да су о Христу сачувана сведочанства осам Његових очевидаца (у књигама Новог завета), о томе извештавају познати историчари антике као што су Плиније Млађи, Тацит, Светоније, Јосиф Флавије. Поред тога, сачувани су и многи докази материјалне природе. Очигледно, „просветитељи“ су се ослонили на добро познат Гебелсов принцип: „Чим лаж поновите довољно пута, људи ће постати уверени да је истина“.

Питање Христа постаје све дискутабилније... На скупштини ССЦ у Кенији 1975. године један говорник је изнео варијанте савремених идеја о Исусу Христу. Они су различити - од Сина Божијег, Месије, до талентованог проповедника, идеалисте, видовњака, револуционара.

Сада у цивилизованом „слободном“ свету - у Европи, у САД, развио се талас отвореног исмевања Христа (али не и Буде, Мојсија, Мухамеда). Постоји много чињеница. И почео је прогон Његових следбеника по целом свету. Статистике показују да се од 75 до 85% свих кршења верских слобода у свету дешава хришћанима. Сваких пет минута у свету се неко буде убијен због вере у Христа!

3. Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;

Реч је о јединој чињеници у историји човечанства о натприродном зачећу и рођењу од Богородице без икакве брачне везе. За хришћанство, ова истина је један од камена темељаца вере. Писци новозаветних књига нису могли ни да позајме, нити да дођу на идеју о безгрешном зачећу. Она нема корене у јудаизму, усред кога је настало хришћанство. Оно се суштински разликује од свих паганских митова, а Црква је увек бескомпромисно бранила ово учење као једино истинито и одлучно осуђивала све јудео-паганске покушаје да се оно „исправи“.

Довољно је указати на бар неке разлике између ове хришћанске догме и паганских представа о инкарнацијама богова да бисмо се уверили у њену јединственост.

Оваплоћење се односи само на Другу Ипостас Бога - Логоса, али не и на Бога, као што је било природно за античку митологију.

Христос није још једно древно божанство које се појавило у људском обличју, докетски(2), већ стварна историјска Личност. Он се једном родио, живео, патио, умро и васкрсао, не као пагански богови, који су могли да мењају своје маске колико су хтели.

Оваплотио се из љубави према човеку (Јн. 3, 16 ), „да учини људе боговима и синове Божије сједињењем са Собом“ (Св. Максим Исповедник), а не ради било каквих овоземаљских задовољстава и циљева. Христос је јединствена и непоновљива личност, Он се не реинкарнира.

Он је чист од сваке страсти - за разлику од паганских божанстава (на пример, Кришна је, према једној од легенди, имао 8 жена и 16 хиљада конкубина, од којих је имао 180 хиљада синова).

Овакву доктрину нису могли да створе апостоли - неписмени људи (Дела 4,13 ), она није плод „земаљског“. То је био доказ стварне чињенице јављања самог оваплоћеног Бога-Логоса. Стога је учење о Оваплоћењу један од очигледних аргумената за божанско порекло хришћанства.

4-5. И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен; И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;

Ови чланови Символа вере су још један објективан аргумент који сведочи о неземаљском пореклу хришћанске религије. Ако се окренемо психологији огромне већине људи (мислим да је ово 99,9% човечанства), онда можемо са пуним правом рећи да они живе у нади и очекивању некога ко ће човечанство ослободити ратова и суровости, експлоатације и насиље, који ће у изобиљу дати „хлеба и циркуса“, донеће „мир и сигурност“ на земљу (видети 1. Солуњанима 5 :3). Снови о рају на земљи постоје од почетка људског постојања, а изражавали су се у разним идеологијама, државним идеалима и легендама о долазећем спаситељу света. Довољно је подсетити се на снове Јевреја о Месији или Римљана о новом Августу и реакцију обојице на Исуса Христа: први Га је разапео, други послао “лавовима“.

Дакле, није ли очигледно да у природном поретку апостоли, ти обични Јевреји, нису могли ни помислити да свог Распетог Учитеља, који није оправдао ниједну њихову наду, узму за Спаситеља света? Није случајно што је апостол Павле узвикнуо: „А ми проповиједамо Христа распетога, Јудејцима саблазан, а Јелинима лудост; “ (1. Кор. 1, 23 ) То се не би могло догодити да Га апостоли, као сведоци Његовог страшног погубљења, самртне агоније, смрти, сахране, сами не би видели много пута, „васкрслог трећег дана, према Светом писму“ . Ово је очигледна психолошка чињеница, коју је једноставно бесмислено оспорити. И зар то није директан доказ васкрсења Христовог!

Шта је уопште у историјској науци или у правном поступку довољан доказ? Одговор је: сведочења очевидаца. Све остало је споредно. Дакле, о васкрсењу Исуса Христа сведоче они који су директно и у различитим околностима дошли у додир са васкрслим Христом. Истовремено, ако се упознате са природом искустава ових сведока током њихових сусрета са Васкрслим, са њиховим сумњама и директном невером у Васкрсење (како је дивно, на пример, неверовање апостола Томе и након тога његовог узвика: Господ мој и Бог мој), онда нема сумње у веродостојност њихових сведочења. А колико сведока: Матеј, Марко, Лука, Јован, Петар, Павле…

Толики број очевидаца Васкрслог и њихово потоње непоколебљиво признање ове чињенице пред страшним мучењем и смртном казном више је него довољан доказ васкрсења Христовог.

Стога покушаји да се новозаветни извештаји о Васкрсењу Христовом прикажу као још један мит у низу васкрслих богова религија Египта, Мале Азије, Рима, Грчке изгледају као потпуни апсурд: Дионис, Озирис, Атис, Адонис. Ови богови, по уверењу свих истраживача, били су само симболи годишње умируће и васкрсавајуће природе. Стога се „рађају“ и „умиру“ сваке године, њихов „живот“ је неумитно условљен сменама годишњих доба, сама њихова патња и смрт су насумични, бесмислени, не носе са собом никакве духовне промене у човеку. Није могло бити говора о било каквом стварном васкрсењу ових митских личности, будући да су то идеје, а не историјске личности. А да је неко дао живот за веру у таква „васкрсења“ - ова историја је непозната.

Христос је једном васкрсао. Његово Васкрсење је било почетак обожења човечанства и извор општег васкрсења. Такво незнабоштво никада није познало (уп.: А кад чуше за васкрсење мртвих, једни се ругаху а други рекоше: Да те чујемо опет о томе. (Дела ап . 17, 32 )).

Васкрсење Христово је камен темељац хришћанске вере. Апостол Павле је писао: „А ако Христос није устао, узалуд вјера ваша; још сте у гријесима својим.“ (1. Кор. 17 ). Због тога су милиони људи страдали за ову веру.

6. И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;

Колико ова чињеница говори за хришћанско схватање човека! Вазнесење Христово у потпуности открива истину о највишем достојанству човека - он је први (с десне стране) Божији! Чак ни највиши анђели немају такву славу.

7. И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом Царству неће бити краја.

Ове речи истовремено исповедају неколико основних истина људског постојања. Пре свега, говори о догађају који заокружује земаљску историју човечанства - Другом славном доласку Христовом.

Даље, хајде да причамо о Последњем суду. За време општег васкрсења доћи ће до сједињења душе са обновљеним телом и потпуног обнављања човека. Овде ће се човеку вратити воља изгубљена смрћу, и он ће имати прилику да потпуно свесно одреди свој однос према Богу. Јер на овом суду, који се често назива страшним, на основу искуства земаљског живота, искуства постхумног стања душе и откривене визије љубави Христове и Његовог Царства, којој неће бити краја, наступиће коначно самоопредељење сваког појединца.

Коначно, речи „суди живима и мртвима” потврђују истину о бесмртности људске личности, истину васкрсења мртвих и исти суд над њима, као и над онима који нису доживели смрт, али су преиначени у ново тело: Ево вам казујем тајну: Сви нећемо помријети, а сви ћемо се промијенити, уједанпут, у трену ока, при посљедњој труби; јер ће затрубити, и мртви ће васкрснути нераспадљиви, и ми ћемо се промијенити. (1. Кор 15, 51-52)

8. И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

Овде се, прво, Православна вера потврђује у ипостаси, то јест у особености, или индивидуалности, животворног Духа Светога, различитог од индивидуалности Оца и Сина; друго, Његово једносуштинско и равноправно обожење Оцу и Сину; треће, истина о исхођењу Духа Светога од Оца (која је накнадно у католичанству искварена новом доктрином филиокве - „и од Сина“).

9. У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.

Црква је јединство у Духу Светоме свих који слободно следе вољу Божију изражену у Јеванђељу и заповестима Христовим. Јер само слободно и смислено се може ући у овај Богочовечански организам Христов - Његово Тело (Еф. 1,23 ). Дакле, Црква је једна.

Црква се назива и друштвом људи уједињених јединством вере, канона, јерархије, сакрамената. У овој видљивој Цркви-заједници чува се Свето Писмо, списи Светих Отаца, врше се Свете Тајне и све остало, што вернику отвара могућност спасења. Међутим, видљива Црква је само љуштура, видљива организација, заједница у којој свако може бити члан: и крштени злочинац и највећи светац. Јер сваки хришћанин и сви чланови видљиве заједнице припадају Цркви само у оној мери у којој следе Христа у свом духовном и моралном животу.

Кроз грехе хришћанин отпада од Цркве, али се покајањем поново враћа, о чему сведочи молитва свештеника над покајницима: „Помири и сједини свете Цркве Твоје“. Зато је Црква позвана и увек остаје света. Али историја сведочи да ниједна Помесна Црква није имуна од деградације, па чак и потпуног нестанка. У том погледу, пример западних цркава је веома поучан.

Саборност Цркве, на основу садржаја грчке речи ολη, може се изразити као целовитост, недељивост на делове, односно органскост, што у потпуности одговара апостолском одређењу Цркве као Тела Христовог. Концепт „саборности“ (грч. кафоликх) „јер и тијело није један уд него многи“ изражава онтолошко својство Цркве, које не говори о једноставном јединству верника у вери, у молитви, у животу, већ о њиховом органском јединству у Телу Христовом. (1. Кор. 12-27)

Коначно, Црква се назива апостолском не само зато што су јој апостоли били темељ, него и зато што све своје чланове позива на апостолску мисију - да сведоче о Христу Спаситељу и речју својим примером живота.

10. Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Крштење је духовно рођење које се дешава само под условом вере човека. Као што је и сам Господ рекао: „Који узверује и покрсти се, спашће се; а ко не верује осудиће се“. (Мк. 16-16) (3)

О томе шта се дешава у Крштењу, свети Симеон Нови Богослов је, на пример, јасно рекао: „Тада Бог Реч улази у крштеног, као у утробу Пресвете Богородице, и пребива у њему као семе“. У крштењу се даје семе новог човечанства у Христу. А ако човек приступи Светој Тајни са вером и покајањем, онда се чисти од свих својих грехова. Али, како каже влч. Марка Подвижника: „Онима који чврсто верују, Дух Свети се даје одмах по крштењу; али неверна и злонамерна, ни после крштења се не даје. “ А ако крштени исправним хришћанским животом не одржава чистоту душе, онда му се може десити оно на шта је Господ упозорио: Када нечисти дух изађе из човека, он ходи по безводним местима, тражећи одмор, и не налази га; па рече: Вратићу се својој кући из које сам изашао. А кад дође, нађе [га] ненасељеног, пометеног и очишћеног; онда оде и узме са собом седам других духова горих од себе, и ушавши, настани се тамо; и последња ствар за тог човека је гора од прве (Матеј 12 :43-45).
Стога се сада у нашој Цркви уводе обавезна веронаука за родитеље пред крштење деце.

11-12. Чекам васкрсење мртвих. И живот будућег века. Амин.

Колико је важна вера у опште васкрсење, говоре речи апостола Павла упућене Коринћанима:

„Јер ако мртви не устају, то ни Христос није устао. А ако Христос није устао, узалуд вјера ваша; још сте у гријесима својим. Онда и они који уснуше у Христу, пропадоше. И ако се само у овоме животу надамо у Христа, јаднији смо од свију људи; Но заиста је Христос устао из мртвих, те постаде првенац оних који су умрли. Јер пошто је кроз човјека смрт, кроз човјека је и васкрсење мртвих. Јер као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживјети. Но сваки у своме реду: првенац Христос, потом, о његову доласку, они који су Христови;“ (1 Кор 15, 17-23)

Вера у личну бесмртност, која вам омогућава да видите и схватите плодове својих активности, основа је сваког разумног погледа на свет. Без такве вере људски живот је једноставно бесмислен. Ф.М. Достојевски је писао: „Само вером у бесмртност човек схвата цео свој рационални циљ на земљи. Без вере у своју душу и у њену бесмртност, постојање човека је неприродно, незамисливо и неподношљиво“…

Алексеј Иљич Осипов
професор Московске богословске академије
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: foma.ru

НАПОМЕНЕ (прим. прев.):

(1) Теозофи сматрају да су све религије искривљене верзије једне истине и да се сви људи могу спасити, без обзира на њихову религију. Неке од основних доктрина теозофије су:
Постојање једног божанског бића, Апсолута.
Универзум је божја творевина.
Људска душа је бесмртна и понавља своје земљаке (реинкарнација).
Постојање карме, закона узрока и последице.
Јединство у различитости.

(2) Докетски (грчки: δοκειν - привид, од δοκέω докеō - изгледати, чинити се) је гностичко учење о привидности материје. У хришћанству се односи на одбачено веровање да је Христово тело било само привид и да је он суштински био само духовно биће ("биће светлости"), те су и распеће, мука и смрт на крсту били привидни. Тумачење Христове патње и смрти је постало жариште расправе око смисла добровољног прихватања мучеништва током римских прогона. Наиме, црквени представници су заступали неопходност прихватања мучеништва, а њихови докетски противници, оспоравајући реалност Христове муке, су доводили у питање вредност добровољног мучеништва.

(3) критичари црквене праксе крштења одојчади најчешће се позивају на следећи одломак Светог писма: ко верује и крсти се биће спасен (Мк 16,16), истичући да крштењу мора претходити вера. Сходно томе, пошто беба не може имати такву веру, онда се на крштење мора сачекати. Међутим, између јеванђелског низа - прво вере, а потом крштења - и обичаја крштења деце нема противречности. Крштење деце врши се и вером - у овом случају вером њихових родитеља и кумова, који преузимају на себе обећање да ће детету дати правилно духовно васпитање. Крштење новорођенчади има смисла само ако родитељи и кумови разумеју шта је то. Није случајно да се данас у парохијама Руске Православне Цркве одржава веронаука за родитеље и кумове који не живе животом Цркве, али желе да крсте своју децу. Људима се говори о основама вере, чита се Јеванђеље, одговара на питања о духовном животу. Дакле, Црква наглашава: ако за вас крштење није ништа друго до леп обичај, ако желите да крстите своје дете да се не разболи и „да је све у реду“, или само желите да учврстите пријатељске односе са потенцијалним кумовима, онда треба сачекати са крштењем. Крштењем дете постаје део Тела Христовог, црквеног организма, и добија могућност да учествује у Светим тајнама, да буде саучесник у општецрквеној молитви. Крштење деце није нов, али ипак апостолски обичај. На то указују они одломци Светог писма који кажу да је „цела кућа“ крштена, очигледно укључујући и децу (нпр. Дела 16:33 ), и потпуно одсуство у првим вековима хришћанства полемике по овом питању, што би неизбежно настају ако би крштење новорођенчади било одобрено супротно претходној пракси.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.