Северна Царица: Тихвинска икона Богородице

Тихвинска икона је симбол непобедивости вере Православне, подсећање да се победе не добијају само оружјем. Она је звезда која сија не само у Русији, него у целом православном свету. Са њом су повезана многа чуда, али и пророчанства о будућим временима.

09.07.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Тихвинска икона је древна. Строго, мрачно лице Богородице зрачи таквом силом да нехотице осетиш: пред тобом је Царица, од Бога постављена изнад анђела и свих светих. Богородица гледа у саму душу, у срце. Нехотице се сећаш греха, нечег болног, од чега се твоја савест труди да се сакрије. То је као подсећање на истину и суд Божији. За ову икону везују се многа чуда, прошла и садашња.

„Дајте то својој деци“

Крајем 70-их година дубоко религиозна жена, лекарка која је прошла цео други светски рат као теренски хирург, дошла је у древни Псковско-Печерски манастир свом духовном оцу. Тада јој је, благосиљајући се, отац, старац Серафим (Розенберг), дао малу иконицу која је временом потамнила.

Лик на њој се уопште није видео, али о. Серафим је рекао: „Запамтите, ово је икона. Чувајте је и пренесите својој деци. Жена се зачудила. Знала је да је древна Тихвинска икона, „бисер“ руске духовне ризнице, изнета из Русије током Великог отаџбинског рата и од тада се налази у Америци, у Чикагу. За вернике - велики губитак, немерљив.

Написана, према легенди, од самог апостола и јеванђелисте Луке, ова икона је била оличење некадашње духовне и војничке славе Русије. А то што је Богородица дозволила да је однесу, била је казна за борбу против Бога, за отпадништво Русије од вере, за скрнављење цркве Христове у првој половини 20. века.

Пролазиле су године, а почетком 1990-их догодило се нешто у шта је раније било тешко поверовати: православне цркве су се поново отварале широм земље. И једном је ћерка ове жене утрчала у њену собу вичући: „Мама, мама! Икона, погледај! На тамној мат површини плоче појавила се светла, попут првог зрака, сјајна позлата орнамента. Из дана у дан мала Тихвинска икона се мењала: прво се појавила контура, затим се разбистрио лик Богородице, Богомладенца Христа, и најзад, цела слика је постала јасна, као нова.

А само месец дана касније, 23. јуна 2004. године, оригинална Тихвинска икона је предата Руској православној Цркви и поново је заузела централно место у новоотвореном Тихвинском манастиру. Догађај радостан и значајан. Богородица је дала знак Свога покровитељства, посебне бриге над Русијом. А у исто време, за вернике је то био и доказ испуњења пророчанстава о надолазећим временима Русије, озбиљних пророчанстава која захтевају унутрашњу смиреност и храброст.

Јављање на води

Историја појаве ове иконе сама по себи је чудо. Једног јутра 1383. вода на Ладоги је била тиха, мирна. Уморне, временски претрпане руке рибара по навици су вукле мрежу. Али ето, још минут, и мреже су пуштене, а руке склопљене да се крсте: „Благословена Богородице, спаси нас! Господе Исусе Христе, помилуј нас!“ Изненада, полако, одмерено у ваздуху изнад саме воде, окружена блеском светлости, лебдела је величанствена икона Богородице са Дететом у њеном наручју. Као да ју је анђео носио, остајући невидљив за људе. Попут јеванђелских рибара – будућих апостола, ови новгородски рибари су се удостојили да буду сведоци пројаве силе Божије.

У побожном ћутању пратили су светињу очима, примећујући куда је отишла икона. Пронађена је 48 километара од Ладоге. Вест о чудесном догађају се одмах проширила. Потоци ходочасника долазили су одасвуд да се поклоне светињи. На месту појаве иконе подигнут је храм. Међутим, икона се ту није задржала дуго. Неколико пута је нестајала и селила се с места на место, као да својим присуством освећује земљу руског севера, окупљајући вернике који су узносили хвалу Богу. Најзад се зауставила на последњем месту код Тихвина, где је подигнута нова црква у њену част, а већ под Иваном Грозним основан је манастир.

Светлост са истока

Пет година након појаве иконе, Божији промисао је открио њено порекло. У престоници православног света тог времена – Цариграду - новгородски трговци су рекли византијском патријарху о чудесној појави иконе Богородице. Тада је откривено да је икона која се појавила у руским земљама била позната на православном истоку од давнина. У V веку га је у Цариград из Јерусалима пренела грчка царица Евдокија. Чувана је као највећа светиња. У Цариграду је подигнут храм у њену част, који је добио име Влахерна. Вест о појави иконе на северу Русије натерала је византијског патријарха да тугује за својим народом – Богородица се повукла из Цариграда због тога што су се тамо умножавили грехови и проширила Свој благодатни покров на младу православну Русију. Овај догађај није био случајан: за 70 година Цариград ће заузети незнабошци. Господ, милостив, спор на кажњавању, овај пут ће град предати мачу непријатељу због хлађења вере.

Учвршћујући зидове и дајући телесно утврђење, Тихвинска икона је до 17. века стекла славу као лековита од многих болести. Међутим, примећено је да најчешће од ње помоћ добијају особе које пате од парализе, неспособне да се крећу самостално. И у тешком времену за Русију, Тикхвинска икона је постала позната по томе што је њено покровитељство претворило у прах све напоре спољних непријатеља Русије.

Швеђани су 1613. успели да за кратко време заузму Новгород и околину заједно са Тихвинским манастиром. Али убрзо су одатле протерани. Шведски генерал Делагарди је у бесу наредио да се манастир сравни са земљом. Почела је јуначка одбрана манастира. Док су се монаси и народ борили од напада непријатеља, старци и жене са децом молили су се код чудотворне иконе. А онда се једној побожној жени - Марији, која је две године пре тога добила просветљење од иконе, јавила Богородица, која јој је наложила да понесе икону у литији око зидова манастира, обећавши брзу победу.

У интервалима између напада Швеђана, ова команда је извршена, а онда велики страх спопаде непријатеље, и они се пометоше, и Одбацивши оружје, сви побегоше од манастира, иако их нико није гонио. Делагарди је ван себе наредио да се настави са опсадом, заузме манастир и икона сече на комаде. Али ниједан од наредних напада није био успешан. Богородица се јављала опкољенима изнова и изнова, стално чинећи чуда. Швеђани су имали привиђење да се небројени пукови наоружаних војника са многим светлим крстоносним барјацима приближавају манастиру и мислећи да то царска војска долази у помоћ народу у манастиру, панично почели да беже. Ко може да се супротстави народу међу којим сам Бог хода! Од тада, познавајући историју иконе, људи се пред њом најчешће моле за окрепљење, било да је реч о телесној болести или нападима споља.

Ево само неколико исцељења. У 50-им годинама XIX века, становница Санкт Петербурга, супруга трговца Мочалова, патила је од болести ногу. Лекари су њену болест препознали као неизлечиву. Са тешком муком дошла је у Саборну цркву Светог Исака (Исакијевски собор) – где се налазила Тихвинска икона. Чим је прешла праг, болест се нагло погоршала - јер се демони, као виновници многих људских болести одупиру светињи. Несрећна жена се уплашила да падне, али је ипак са вером пришла и поклонила се икони, а после молитве осети необичну лакоћу и сама се весело подиже са колена на ноге. А 1860. године сведочио је случај исцељења лутеранке Екатерине Левестам, која је патила од парализе и јаких главобоља.

Иако девојка није припадала Православној цркви, волела је православне обреде, поштовала је иконе и молила се пред њима, угледајући се на Русе, често се крстила и строго се придржавала постова. Једном, усред неподношљиве болести, имала је откривење у сну - да треба да присуствује молебану пред Тихвинском иконом Мајке Божије, да запали свеће посвећене Њој, Светом Николи и икони свих светих, а при изласку из храма – да да милостињу свим присутним сиромасима. Болесницу су, готово без свести, унели у цркву на рукама. Током службе Катарина је дошла себи, а на крају молебана је потпуно оздравила.

Чуда са Тихвинске иконе не престају до данас. Пре неколико година у московском Новодевичјем манастиру догодило се ново „обично чудо“. Жена која се молила близу ове иконе је прогледала. Дакле, оно што се људима далеко од Цркве чини измишљотином, „предање антике“, испуњава се из века у век: Бог је исти јуче и данас.

Позив да стојимо у вери

Руска православна црква је 2004. године са стрепњом прихватила Тихвинску икону, не само као духовну вредност, већ и као знак укрепљења пред искушењима. Од 19. века у Цркви су сачувана пророчанства да ће се Тихвинска икона после дужег одсуства вратити у Русију. И доћи ће тешка времена: дуел добра и зла, вере и срамоте достићи ће своју највишу тачку у целом свету. И у овој духовној борби Русија ће стајати као стена, сачувана благодаћу Божијом, само ако се народ искрено покаје и обрати вери.

Тада ће Русија подсетити цео свет на трајне јеванђељске вредности: оданост Богу, љубав, побожност, истину и милосрђе. А над руским земљама поново ће засијати Часни крст, формиран од великих икона Богородице: у централним земљама - Владимирска, на истоку - Казанска, на југу - Иверска, на западу - Почајевска, а на северним границама - Тихвинскаја.

Мариа Дегтиарева
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: zakonbozhiy.ruKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.