У Немачкој затворено 650 католичких цркава

Секретаријат немачке бискупске конференције Римокатоличке цркве известио је да се у Немачкој, у просеку, сваке године затвара по 28 цркава. Тако је од 2005. године 650 католичких цркава широм те земље „престало да служи за богослужење”. Цркве се затим руше или претварају у кафане, а једини спас им је када их преузму православне хришћанске заједнице.

27.02.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 1

У последњих 10 година, број католичких цркава широм Немачке драстично се смањује. Секретаријат Немачке бискупске конференције је изјавио је да је 650 католичких цркава „престало да се користи за богослужење“ на националном нивоу од 2005. године, говорећи или „прави талас секуларизације“. Од 2019. до 2023. године у Немачкој је у просеку изгубљено 28 цркава сваке године.

Опадање броја богомоља је у складу са трендом: сваке године цркве у овој земљи губе стотине хиљада чланова. Од 2023. сваки други Немац више није припадао ни једној од главних хришћанских цркава.

Тако на пример, у граду Килу са 240.000 становника, пет католичких цркава је недавно затворило своја врата. Цео град Кил је сада једна велика жупа са само неколико цркава. Неке зграде су већ нестале да би направиле место за становање. Иако црква Светог крста у округу Кил-Елмшенхаген и даље стоји, затворена је.

У овом тренутку, Хамбуршка надбискупија такође затвара неколико цркава у граду Либеку на Балтичком мору и покушава да подстакне већи дијалог са локалним члановима.

Црквене зграде се затварају чак и у традиционално католичким областима, као што је бискупија Аугсбург, где немачки бискупи тренутно одржавају своју генералну скупштину.

Пад броја верника

Црквени објекти се након затварања руше да би се направио простор за стамбене комплексе, или се претварају у галерије, спортске хале, кафане или гробнице, али, понекад их успешно преузимају православне хришћанске заједнице.

"Можда сте хиљаду пута прочитали у новинама да је улога цркве све мања или да број чланова цркве брзо опада. Али када ваша сопствени храм буде срушена, то постаје стварност", рекао је Матијас Селман, католички теолог са Универзитета у Бохуму. "У многим случајевима, цркве нису биле само места где се окупљају верске локације, већ су имале и друштвени, политички, архитектонски или уметнички значај. То увек укључује губитак друштвеног сидра."

Друштво које се мења

У међувремену, број верника се смањује. Тренутно, око пет до шест посто верника и даље присуствује недељним службама.

У есенској бискупији то је нешто што добро знају. Према њиховим наводима, од 270 тамошњих цркава, тек 84 остаће неће бити срушене до 2030. године.

Служба за развој Есенске бискупије израдила је смернице за затварање црквених просторија у којима предлаже да се верницима поклоне „знакови сећања“, на пример, разгледнице, слагалице, шоље, са сликама срушених цркава.

Међутим, теолог Матијас Селман такође види знаке нових почетака. Развијају се нови облици црквеног живота, као и  забаве за младе. Тако на пример, у немачкој католичкој парохији Христа Краља у Рухсторф ан дер Роту одржавају се мисе, где се снисхођењем верницима, причешће одржава уз музику „Плеса пачића“(!). На снимку се види да док једна жена дели облатне (причешће) парохијанима, аниматор обучен у костим патке, као и „свештеник“ Јозеф Тифенбек, изводе „Плес пачића“ у олтару:

За Фондацију Пријатељ Божији: Никола Животин
Извор: dw.com, ikonapress.info

 Komentari (1)

27.02.2024.

Стефана

Господе, спаси и помози. И да се ми нешто жалимо на ову нашу напаћену земљу.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.