Угледајмо се на Христа

Видиш, хришћанине, шта је Христос на овом свету радио, а шта садашњи хришћани раде. Сам расуди какво је хришћанство садашњих хришћана! Можеш видети да је оно лажно. Стога се не саображавај садашњим хришћанима, јер су све њихове намере, идеали, бриге и дела противни Христу; него као што у огледало, ради улепшања лица гледаш, тако гледај у огледало непорочног и светог живота Христовог, поправљај своје нарави и очишћавај своју душу.

30.07.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Хришћанине! Оно што је огледало за људе овога света, то треба да буде за нас безгрешни живот Христов. Људи гледајући у огледала поправљају и чисте лице своје од мрља. Учинимо тако и ми. Господ Исус Христос дао нам је за углед Свој свети живот (Јов. 13, 15). Поставимо и ми ово чисто огледало пред нашим душевним очима и погледајмо да ли је сличан живот наш са Христовим.

Као што смо се учинили саобразни старом Адаму, тако треба да се саобразимо новом – Исусу Христу, ако хоћемо да уђемо у вечни живот, и као што смо узели зле нарави оног првог човека, тако треба да узмемо добре нарави другог Човека – Господа нашег Исуса Христа, да би постали „нова твар“ (2.Кор. 5, 17 и 1.Кор. 15. 48 и 49).

Често гледај у чисто огледало непорочног живота Христовог и бриши прљавштину, која се прилепила за твоју душу, бриши покајањем и скрушеношћу срца, и старај се да, колико можеш, будеш сличан Њему. Труди се да постанеш саобразан Христу Сину Божјем, сада у смирењу, кротости, трпљењу, љубави и другим врлинама, да и онда (у вечном животу) будеш подобан Њему, а на садашње се хришћане не угледај! Код садашњих је хришћана већим делом живот у противности са Христом.

Христос је живео у смирењу, а садашњи хришћани воле да живе гордо и раскошно.

Христос се просто и искрено понашао са сваким, а садашњи хришћани са лукавошћу и извештаченошћу.

Христос је живео у великом сиромаштву, тако да није имао где главу заклонити, мада је Господар свега могао имати све; а садашњи хришћани само о томе мисле и брину се, како би сакупили велико богатство и, када би било могуће, богатство целог света држали би код себе.

Христос је избегавао почасти и славе иако је достојан сваког поштовања и слављења, а садашњи се хришћани старају свом силом да буду у овом свету поштовани и славни.

Христос је живео у љубави и милости, а садашњи хришћани мрзе један другог, оговарају, клеветају и руже један другог, краду, пљачкају, отимају и један другом праве замке и сплетке.

Христос се ником није светио за увреду, премда је могао једним Својим мигом да уништи све Своје непријатеље; а садашњи се хришћани и речима и делима свете један другоме.

Христос је према хулитељима Својим био кротак, незлобив, и будући укореван није укоревао; а садашњи хришћани један другог укоревају, грде и својим језиком, као оштрим мачем, секу.

Христос је у великом трпљењу живео; а садашњи хришћани, ако их задеси и нека мала невоља, ропћу, хуле и псују.

Код Христа је била само ова брига: да испуни вољу Свог Небесног Оца и да изврши дело спасења (што је и испунио и извршио); а код садашњих хришћана је све друкчије. Они заборављају вољу Божју и сву бригу полажу око тога, како да се допадну људима и да испуне своје прохтеве!

Видиш, хришћанине, шта је Христос на овом свету радио, а шта садашњи хришћани раде. Сам расуди какво је хришћанство садашњих хришћана! Можеш видети да је оно лажно. Стога се не саображавај садашњим хришћанима, јер су све њихове намере, идеали, бриге и дела противни Христу; него као што у огледало, ради улепшавања лица гледаш, тако гледај у огледало непорочног и светог живота Христовог, поправљај своје нарави и очишћавај своју душу.

„Ово да се мисли и у вама што је и у Исусу Христу“ (Фил. 2. 5). Молим вас дакле, браћо, милости Божије ради, да дате телеса своја у жртву живу, свету, угодну Богу; то да буде ваше духовно богомољство. И не владајте се према овоме веку, него се промените обновљењем ума свога, да би сте могли кушати, које је добра и угодна и савршена воља Божја (Рим. 12, 1-2).

Свети Тихон ЗадонскиKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.