Уснуо у Господу Марко Сандаљ, оснивач Фондације Пријатељ Божији

У Кичинеру (Канада) у 76. години живота, после краће и тешке болести, у Господу се упокојио Марко Сандаљ, оснивач и директор православне мисионарске Фондације ''Пријатељ Божији'', Српске Православне Цркве. Блажен ти пут, љубљени брате наш Марко. Нека би Царство Небеско у теби добило још једног путовођу нама, у овој долини плача оставшима.

20.06.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 5

''Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити'' – Његош

Овом реченицом препуњеном смислом и поруком, велики ловћенски Тајновидац ознаменовао је све оне који су, по речима светог апостола Павла, добар рат ратовали, трку свршили и венце славе задобили. Није их је мали број у Роду српском, но колико год их имало увек се на Небесима отворе врата да на њих уђе неки нови житељ Царства Христова.

На та врата у земљу Светлости ушао је и Марко Сандаљ, прибројивши се хоровима прегаоца за име и љубав Христову. Овај ватрени заљубљеник у лик Христов постао је својим животом проносилац тог лика међу људе рода сроскога и образац стваралаштва надахнутог Христовом добротом и лепотом. Попут магарета које је Господа на леђима својим унело у Јерусалим, Марко је на леђима и у срцу носио јеванђелску реч кроз градове и села широм Србије и српских земаља, али и тамо далеко преко мора где год Срби живе, хранећи сликом и речју душе гладне и жене Бога живога.

Основавши Фондацију ''Пријатељ Божији'' овај христољубиви муж све своје, како духовно тако и материјално, богатство ставио је у службу Богу и Роду. За скоро деценију и по стваралаштва документарне филмске Продукције изнедрено је на десетине документарних филмова који су не само означили или анализирали стварност у којој постојимо и живимо, већ и понудили јеванђелске лекове за рањене и духовно промрзле душе.

Својим животом и духовном зрелошћу Марко Сандаљ је задужио премноге наше људе, како оне који живе у Канади, тако и народ наш у Отаџбини. Нека би му свако од нас узвратио макар по једним уздахом пред Богом, поменувши име његово охристовљено.

Блажен ти пут, љубљени брате наш Марко. Нека би Царство Небеско у теби добило још једног путовођу нама, у овој долини плача оставшима. Зри са Небеса погледом Христовим и моли Га да макар не залутамо у пустињи и прашуми постојања, но да одолимо свим искушењима која наваљују и која ће тек наваљивати на нас извана али и оних која из нас самих извиру од наше несаврешености, лењости и неодговорности.

Господе Исусе Христе, љубави наша и животе и дисање наше, упокој са Светима Твојим и брата нашега Марка и учини му вечни помен у Царству Твоме. Амин.

У знак сећања на његово животно дело и љубав коју је за живота гајио према Христу и Роду, емитујемо његов наступ у емисији "Духовни портрети" Телевизије Храм из 2017. године.Komentari (5)

24.06.2024.

Стефана

Оо, баш ми је жао. Пријатељ свих нас, који је сваког дана био са нама, уз дивне текстове, објаве, видеа. Диван сте му славопој одали, баш ганули. Царство му небеско!

Коментариши

22.06.2024.

Младен К.

Одлазак нашег Марка је огроман губитак за српску заједницу у Канади. Вечнаја памјат! Драги Марко, нека је вјечни спокој души твојој племенитој и благословени небески пути.

Коментариши

21.06.2024.

Sreten Kaludjerovic

Vjecnaja pamjat,Carstvo Nebesko brate Marko , odavno pratim tvoju fondaciju prijatelj Boziji i praticu dok postoji sajt

Коментариши

21.06.2024.

Aleksandra

Vecan pomen prijatelju Bozijem i hvala mu na svakoj reci napisanoj i svakom trenutku posvecenom tome da rec Boziju prenese do svakog ko zeli da vidi i cuje.

Коментариши

21.06.2024.

Небојша Говедарица

Био је искрен пријатељ Божији и пун доброте. Знао је да воли, помаже и опрашта свима. Нека га Бог прими у рајско насеље а фамилији и пријатељима искрено саучешће.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.