Пројекција филма "Иродови синови" у Новом Саду

У Градској библиотеци у Новом Саду, улица Дунавска 1, у среду 15. маја 2019. године, у 19 часова, биће приређена пројекција документарног филма "Иродови синови" у продукцији "Пријатељ Божији" Фондације. Организатори пројекције филма су Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца "Обилић 1912-1918" Нови Сад и Градска библиотека у Новом Саду.

10.05.2019. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Градској библиотеци у Новом Саду, улица Дунавска 1, у среду 15. маја 2019. године, у 19 часова, биће приређена пројекција документарног филма "Иродови синови" у продукцији "Пријатељ Божији" Фондације.

Организатори пројекције филма су Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца "Обилић 1912-1918" Нови Сад и Градска библиотека у Новом Саду.

Документарни филм “Иродови синови” представља научну утемељену анализу геноцида извршеног над српским народом у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата који са посебним освртом говори о злочинима учињеним над децом. Иначе, у историји ратова нису до сада забележени случајеви да су игде оснивани посебни логори смрти за децу осим у НДХ.

Филм анализира и указује на читаву лепезу узрока и механизама који су утицали на стварање анимозитета унутар хрватског национал-клерикалног елемента према српском етничком корпусу у том делу некадашње Југославије, који је кулминирао геноцидом.

Ништа мање битан је и однос послератних комунистичких власти према геноциду. Овај злочин над читавим једним народом био је скриван идеолошко-политичким флоскулама у којима су, нажалост, предњачили припадници страдалног српског народа из редова највише партијско-политичке структуре.

Догађаји с краја прошлог века који су се одигравали током грађанског рата у бившој заједничкој држави, сведоче да је дух усташтва и даље веома виталан а да анимозитет, чак и непријатељство, према српском народу, нажалост, не припада прошлости.

О филму ће говорити сценариста у Продукцији “Пријатељ Божији”, Хаџи Братислав Николић, а поздравну реч изговориће Батрић Ћаловић, заменик председника Удружења "Обилић 1912-1918 " Нови Сад.

Водитељ програма ће бити Весна Живковић, уредник културног програма Градске библиотеке у Новом Саду.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.