Духовни живот и дубина пада

"Познајем високо моралне људе који су напрасити, ћудљиви, свадљиви и стално малтретирају своје колеге и вољене својим хировима, иако се често причешћују. Познајем и оне који нису тако високо морални, али који саосећају, дају милостињу и ни о коме не говоре лоше. Духовни живот много је виши и шири од сваког морала; не уклапа се у схеме и формуле. Не одређује се дубином пада, већ дубином покајања, не дужином сукње, већ милошћу према људима." - Архимандрит Павел Пападопулос говори где нас понос води својом „чистотом“.

01.09.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Када за човека нема разлике између морала и духовног живота, он лако оправдава своју мржњу и бес према ближњем. То се дешава зато што морална особа својој "чистоћи" даје супервредност. Али ако на савести немате такозваних телесних грехова, то вам и даље не даје за право да осуђујете, клеветате, оговарате, будете осветољубиви, себични, ташти, похлепни и незахвални.

Врло често упадамо у ову замку, придајући изузетну важност моралној чистоти и оправдавајући се тиме за све остало. Човека не може спасити девственост, ни телесна ни духовна, ако је његово срце испуњено злобом, себичношћу, охолошћу и поносом.

Унутрашња равнотежа је веома важна. Пре свега, то је разумевање сопствених слабости. Морамо да се потрудимо да избегнемо замку, коју толико често поставља ђаво, помажући нам у стицању моралних "врлина" - како бисмо тада испунили наша срца поносом, ароганцијом, осећањем сопственог значаја („Ево, постигао сам!“), а затим нас урањају у много веће грехе тврдог срца и осуде нашег ближњег, беса и таштине. Главна ствар није бити први у овој или оној врлини, већ победити сопствену себичност. Рећи ћу више, иако може звучати чак и пркосно: ако кроз наш пад, падне и наш егоизам и важност коју придајемо свом „ја“, тада ћемо славити Господа за тај пад, који у неким случајевима промовише духовно буђење и мења поглед на пут спасења.

Морал не спашава сам по себи. Покајање, понизност и љубав спасавају - љубав према свима, свуда, сваки дан. А ако нам нешто недостаје за спасење, не очајавајмо. Нека се овај недостатак претвори у прилику за живот са скромним и скрушеним срцем.

Познајем високо моралне људе који муче колеге и вољене својим хировима и необичностима, иако се често причешћују. Физичка и морална чистоћа, међутим, не спречава их да из зависти изгребу комшијски аутомобил, клевећу надређене, премлаћују жену и децу.

Познајем и мање високо моралне људе који саосећају, дају милостињу, ни о коме не говоре лоше, понизно слушају критике и смирено поздрављају свог комшију који их грди и клевеће иза леђа. Ови људи се ретко причешћују, не подносе дуге божанске службе, већ кротко носе покору коју је наметнуо исповедник, живећи скромно и понизно.

Не желим да кажем да је недостатак морала добар. Само кажем да морал није довољан. Духовни живот и морал нису исто, то морате да разумете.

Духовни живот много је виши и шири од сваког морала; не уклапа се у схеме и формуле. Не одређује се дубином пада, већ дубином покајања, не дужином сукње, већ милошћу према људима.

Када се у животу човека чистота и доброта комбинују са срчаним подражавањем Христа, то је дивно. Нека тако буде свима нама! Али у сваком случају, ово друго ми је важније. Иако су фарисеји били телесно чисти, Господ их је осудио због тврдоглавости, самопоштовања и поноса, док су други људи, не тако високо морални, сами себи открили пут ка спасењу, захваљујући једноставности, понизности и покајању. Било је људи који су захваљивали за све: и за оно што су имали и за оно што нису имали - и милост Божија је сишла и променила их, претварајући блуднице, зликовце и разбојнике у духовно девствене светитеље; док многи високо морални, исправни људи нису могли прихватити милост у свом срцу због своје тврдоглавости, беса и себичности.

Архимандрит Павел Пападопулос
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Иван Попов
Извор: bogonosci.bg

 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.