Ојачајте имунитет уз помоћ чаја

Начин спремања чаја има утицај на дејство овог напитка. Преливен врелом водом и остављен три минута - има стимулативно дејство, а остављен пет минута - смирујуће дејство. Прокувавање чаја у води и остављање у непокривеној шољи изазива губитак вредних састојака, правог укуса и мириса.

03.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Има чајева који су "сигурни" у трудноћи, али и оних који захтевају консултацију са гинекологом. Наиме, постоји могућност да неки састојци, ако се узму у великој количини, могу да буду штетни за бебу, док поједини чајеви могу да изазову дијареју (пролив) и лупање срца, уколико се пије већа количина.
Иако чај није и не сме да буде замена за воће и поврће, он представља значајан извор антиоксиданаса, посебно зими - када је избор воћа и поврћа смањен
Да ли чајеви могу да појачају имунитет? Многи заступници алтернативне медицине препоручују коришћење чајева у трудноћи, ради одржавања оптималног здравља. Новија истраживања су доказала да полифеноли у чају имају изразито антиоксидативно деловање и да штите од многих болести. Начин спремања чаја има утицај на дејство овог напитка. Преливен врелом водом и остављен три минута - има стимулативно дејство, а остављен пет минута - смирујуће дејство. Прокувавање чаја у води и остављање у непокривеној шољи изазива губитак вредних састојака, правог укуса и мириса.
Чајеви који се препоручују
Чајеви који могу безбедно да се пију током трудноће су: нана - олакшава јутарњу мучнину и надимање, лимунов цвет - има смирујући ефекат, делује против несанице и узнемирености, ђумбир - олакшава мучнину и повраћање, шипак - одличан је извор витамина Ц, потпомаже деловање имуног система. Зеље се користи код анемије, због високог садржаја гвожђа. Такође садржи витамине А и Ц, као и калцијум. С обзиром да има лаксативно дејство (лакше пражњење црева), потребна је консултација са лекаром. Црни и зелени чај су добри ако је из њих одстрањен кофеин.
Да бисте поправили укус неког од сигурних чајева, можете да додате: мед, воћни сок, лимунов сок, цимет или каранфилић.
Чајеви које треба избегавати
Многе биљке, које се иначе користе за справљање чајева, могу потенцијално да стимулишу материцу и изазову контракције, посебно ако се користе у већој количини. Ту спада: чај од аниса, метвице, хибискуса, сладића, рузмарина, хајдучке траве...
Лист од малине (углавном сигуран) је богат гвожђем, подиже тонус утеруса, појачава лактацију, смањује мучнину и олакшава порођај. Постоје контроверзе када га треба користити, али је углавном безбедан после првог триместра.
Нутријенти у чају
Чај сам по себи готово да нема никакву енергетску вредност, наравно - уколико му се не дода неки заслађивач. За разлику од енергетске, нутритивна вредност чајева је врло занимљива и «богата», што опет зависи од врсте биљака од којих се припрема, од начина припремања, начина производње и слично. Нутритивна вредност чаја се додатно повећава уколико му се дода пар капи млека, а олакшавајућа чињеница је да тако припремљен - не губи на својој «антиоксидативној моћи».
* Цинк спречава упална стања, побољшава имунитет.
* Селен има јако антиоксидантно деловање, превенира настанак канцера.
* Флавоноиди побољшавају еластичност капилара, стимулишући тако циркулацију и имуни систем, убрзавају метаболизам, ублажавају симптоме астме.
* Чај садржи угљене хидрате и протеине.
Имунитет се може стимулисати и храном
Храна има велику улогу у одржавању имуног система. Адекватна исхрана потпомаже одбрамбену улогу тиме што повећава број белих крвних ћелија, помажући им да боље функционишу, а тако се повећава могућност за борбу против инфекција. Балансирана дневна исхрана са три и више оброка обезбеђује унапређење нутритивног статуса и превенира витамински и минерални дефицит. Познато је да тај дефицит компромитује имуни систем.
Како се борити против слободних радикала?
Што се тиче лошег дејства на имуни систем, исто раде и слободни радикали - токсични молекули кисеоника, који оштећују сваки део организма на ћелијском нивоу. Наиме, један слободни радикал може да покрене бројне, веома штетне реакције (разградњу ћелијске мембране, што може да доведе до прекида важних процеса у организму, као и до формирања мутираних ћелија). Најбољи начин да се смање негативни ефекти слободних радикала је борба против њих - антиоксидансима, који претварају токсичне слободне радикале у нешкодљиве елементе. Најмоћнији антиоксиданси су витамин А (бета каротин је најважнији из групе каротеноида, од којих се у организму формира овај витамин), витамини Б, Ц и Е, као и селен. Ови стимулатори имуног система, чији је најбољи природни извор храна, у стању су да се изборе са већином поменутих штетних молекула.
Оброци за стимулацију имунитета
Доручак: ђус од наранџе, житарице са млеком или сок од парадајза, тост од интегралног хлеба, премаз од сира, кувано јаје.
Ручак: пилав и салата од броколија, или риба спремљена на тефлону и салата од блитве и кромпира.
Вечера: сендвич од интегралног хлеба и ћуретине, зелена салата, парадајз, краставци, две брескве, јогурт... или макарони са броколијем, печуркама и белим луком, салата од црвених паприка, парадајза и црвеног купуса, воћна салата.
Које намирнице су извори здравља?
* Киви има више витамина Ц од наранџе.
* Зелени купус је савршен извор витамина А.
* Авокадо је познат као «суперхрана» јер садржи оптималан ниво угљених хидрата, протеина, масти и витамина Е.
* Витамин Б поспешује стварање антитела у борби против инфекција (банана, шаргарепа, сочиво, туна, лосос, семенке сунцокрета).
* Током трудноће је потребно да повећате унос цинка (јаја, ћуретина, семенке бундеве).
* Лосос и туна су природни резервоари есенцијалних аминокиселина и масних киселина које су неопходне за оптимални имунитет и стварање белих крвних ћелија. За вегетаријанце, код којх често постоји дефицит ових есенцијалних нутријената, свеж бадем је замена, јер је један од најбољих природних извора есенцијалних масних и аминокиселина.
* Броколи, карфиол, купус, прокељ, блитва и тиквице су богати бета каротином који штити мембране ћелије - претежно гастроинтестиналног и респираторног тракта од најезде слободних радикала.
Колико је, заправо, здрав бели лук?
Бели лук је најистакнутији међу храном која појачава имунитет, па се са правом каже да је прави «пуњач» имуног система. Са ширим антибиотским спектром од пеницилина, инхибира многе вирусе. Један је од најбогатијих извора селена, који је неопходан за производњу моћног антиоксидантног ензима глутатион пероксидазе. Најефикаснији је када се конзумира сиров.
Генерално, употреба биљака у исхрани повећава активност имуног система. Оне повећавају мобилизацију ефекторних ћелија које реагују против свих страних супстанци.
Истраживања
У многим истраживањима је упоређивана антиоксидативна активност појединих супстанци у чају и оних у воћу и поврћу. Једна од њих указује да типично дневно конзумирање чаја код Енглеза (три шољице дневно) има отприлике исту «антиоксидативну вредност» као и шест јабука.
Прим. др мед. Јасминка Комненовић, педијатар-нутрициониста
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.