Поглавар Руске Православне Цркве посетио манастир Хиландар

У оквиру своје посете Светој Гори Патријарх московски и све Русије Кирил са званичном делегацијом Руске Православне Цркве посетио је и Велику српску царску Лавру, манастир Хиландар.

08.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Поглавар Руске Православне Цркве посетио манастир ХиландарУ оквиру своје посете Светој Гори Патријарх московски и све Русије Кирил са званичном делегацијом Руске Православне Цркве посетио је и Велику српску царску Лавру, манастир Хиландар.
У саставу руске делегације били су Митрополит волоколамски Иларион, председник Оделења за међуцрквене везе (ОМВ) Московске Патријаршије; Епископ солнечногорски Сергије, директор Административног одељења Московске Патријаршије и други.
Са Патријархом Кирилом у посети Хиландару били су и Митрополит милетски Апостол као представник Васељенске Патријаршије на Светој Гори; Архиепископ сергијевско-посадски Феогност, игуман манастира Свете Тројице светосергијевске Лавре; схи-архимандрит Илија (Ноздрев); представници руске државе и генерални конзул у Солуну А.А. Попов.
После срдачног дочека на улазу у манастир, Патријарх Кирил се упутио ка Саборној цркви Ваведења Пресвете Богородице. У храму, у којој се иначе налази чудотворна икона Пресвете Богородице "Тројеручице", Његова Светост Кирил служио је благодарење.
После службе, игуман манастира, архимандрит Методије Хиландарски обратио се руском Патријарху, напомињући да од владавине руског цара Ивана ИВ Васиљевича не само да су руски поклоници доносили манастиру дарове, већ су и неопходну материјалну помоћ . И дан- данас, манастир Хиландар чува у својој ризници старе царске повеље. А када је 2004. године пожар оштетио многа манастирска здања, и Русија се придружила у издвајању средстава за обнову манастирских здања.
Како каже игуман манастира, у различитим временима међу хиландарском браћом били су и руски монаси. Од давнина су хиландарски монаси доносили мошти на поклоњење и целивање у Москву, међу којима и реплика чудотворне иконе Богородице Тројеручице која је, на молбу патријарха Никона 1661. г. била пренесена у Москву и чувала се у Воскресенској новојерусалимској обитељи. За време прогона Цркве она је изгубљена, а 2011. г. они су донели нову копију уместо изгубљене.
Игуман је казао руском Патријарху како се братство у Хиландару моли за руски народ, за Руску Цркву, као и за страдални српски народ на Косову и Метохији.
У свом обраћању Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил је истакао онај значајни сусрет у историји руских и српских монаха, када је Свети Сава, оснивач Хиландара, започео свој монашки пут у руском манастиру Светог Пантелејмона на Светој Гори (он није далеко од његове данашње локације, сада је то скит Стари Русик).
Србија и Русија су увек били заједно у најтежим животним околностима , два народа никада се нису борили једна против другог и увек су пружали подршку један другом, истакао је Патријарх Кирил.
"Данас доживљавамо трагедију Косова и Метохије – духовног средишта Српске Православне Цркве. И зато је врло важно да се Хиландар моли за српски народ,"- изјавио је Његова Светост Патријарх.
Поглавар Руске Православне Цркве је заблагодарио хиландарском игуману и монаштву што су донели у Русију копију иконе Богородице Тројеручице поводом 350-годишњице доношења оригиналне копије ове чудотворне иконе која је неповратно изгубљена после револуције 1917. године.
Његова Светост је подарио игуману манастира, архимандриту Методију, напрсни крст. А манастир Хиландар је од поглавара Руске Православне Цркве добио на поклон икону Касперовске Царице небеске.
Поклонивши се светим моштима угодника Божјих у олтару Саборне цркве, Свјатејши Патријарх се упутио према извору Светога Саве, одакле је ведром довукао воду и умио се, а у наставку пришао лози светог Симеона Мироточивог.
Патријарх Кирил је разгледао манастирски музеј, који чува збирку икона, од којих су неке из XИИИ века.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.