Представљена издања Епархије канадске

Већ другу деценију Епархија канадска учествује на београдском Међународном сајму књига са препознатљивим Источником, епархијском издавачком установом, која заузима вредно место како у дијаспори, тако и у самој Отаџбини. Својим издањима Источник будно одржава везе српске дијаспоре и матице.

26.10.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Представљена издања Епархије канадскеВећ другу деценију Епархија канадска учествује на београдском Међународном сајму књига са препознатљивим Источником, епархијском издавачком установом, која заузима вредно место како у дијаспори, тако и у самој Отаџбини. Својим издањима Источник будно одржава везе српске дијаспоре и матице.
О одабраним песмама светог Григорија Богослова (избор и превод Челице Миловановић) говорио је Драган Лакићевић.
Без Источничика се нигде не иде, па се ни ове године без њега не може провести Сајам књига у Београду. На радост свих, на штанду Издавачке фондације Српске Православне Цркве представљена је вредна антологија српског песништва Књига радости на руском језику. Андреј Борисович Базилевски, доктор филолошких наука, писац и преводилац широке руске душе, духовно је узнео српско песништво. Годинама, из дана у дан, у српским библиотекама је трагао за исписаним стиховима, ишчитавао мноштво књига и часописа, преписивао на хиљаде песама и правио избор за ову антологију. Сабирање антологије, састављање цветовника, бескрајан је посао, каже аутор. Срећан је што на овом Сајму књига међу ауторима песама, сарадницима, од Торонта до Москве и Београда. Каже да оваквим преводима нема краја, јер је неисцрпно српско духовно наслеђе.
У овој обимној књизи (на српском и руском језику) на 1300 страна, сабране су песме за децу, млађе и старије. Осим песама бисерница из народне српске поезије, на једном месту је скупљено више од хиљаду пробраних песама преко двеста аутора. На овој антологији радило је, поред Андреја Базилевског, шездесет пет преводилаца, наравно, без икакве надокнаде. Показали су руски ствараоци да је могуће направити још један велики мост културе између Србије и Русије.
Сајамско вече улепшали су, поред Андреја Базилевског, и Љубивоје Ршумовић, Бранко Милићевић Коцкица, Драган Лакићевић, Мирјана Булатовић, протојереј Љубомир Рајић и Бранко Стевановић.
Зорица Зец



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.