Ударци у гроб Св. Нектарија: свакодневно чудо на Егини

Довољно је да само једном посетите манастир Егину да би се уверили о небројеним исцељењима и чудима Светог Нектарија Егинског, која су верницима променила живот. Међутим, мање је познато да чудесни Нектарије „комуницира“ са ходочасницима на особен и јединствен начин. Стотине верника свакодневно приклањају ухо свечевом гробу и чују ударце његовог штапа!

26.01.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Манастир Свете Тројице - Агиос Нектарије у месту Ксантос на острву Егина, који је светитељ почео да обнавља 1904. године, једно је од најзначајнијих места за ходочашћа у Грчкој. Хиљаде хришћана хрле из целог света да се побожно поклоне месту где је свети Нектарије живео.

У близини цркве Свете Тројице коју је основао и свечано отворио 2. јуна 1908. године налази се црквица са гробом у коме светитељ почива. Не би било претерано рећи да се „океан“ људског бола, туге, проблема, брига, болести, већ деценијама својим узбурканим таласима разбија о овај небески и чудесни „зид“ – гробницу у којој се свете моштију светитеља и чудесно нашла мир и исцељење.

Ту, код моштију Светог Некатарија, поред свакодневних исцељења његовим молитвама, дешава се још једно, које широј јавности можда није толико познато.

Свети Нектарије удара својим штапом!

Пошто за Православље нема смрти, након што га је Христос тријумфално згазио («Θανάτω θάνατον πατήσας») свеживи и чудесни Нектарије „комуницира“ са ходочасницима на особен и јединствен начин. Стотине верника свакодневно приклањају ухо свечевом гробу и чују ударце његовог штапа!

Нешто што лично могу да потврдим, када сам био тамо и својим ушима чуо карактеристичан пригушен звук који се чује у редовним интервалима и тачно подсећа на звук штапа који удара о тло!

Ово је још једна натприродна појава, из мноштва чудеса која се дешавају у Православљу кроз време, а доказују нам постојање духовног света. Хиљаде хришћана потврђују чудесну појаву, али то ипак не значи да ће свако ко прислони уво на гроб светитеља сигурно чути ударце, јер то (као што се дешава са многим чудима Православља) зависи од вере сваког појединца, Божије воље и воље самог Светитеља. На крају крајева, чуда су „измене“ стварности које припадају царству духа и пре свега су упућене душама.

Ударање прутом Светог Нектарија је стална порука са вишеструким тумачењима.

Шта значе ови ударци?

У извесном смислу, Свети Нектарије пројављује своје присуство. Подсећа нас да никада није ни отишао. Овде је, поред нас, међу нама. Чувар тела и душа са безбројним чудима и сведочанствима за која би биле потребне читаве библиотеке да би се исписала.

Довољно је посетити манастир Егину или друго велико ходочашће Светом Нектарију у Камаризи Лаврио, да би се уверили о „планини“ испуњених жеља, људима који су доживели шокантна чуда која су им променила живот.

У другом тумачењу, непрекидни ритам удараца је непрекидан позив за буђење. „Пробуди се, пробуди се, окрени поглед ка небу“, као да нам каже Светитељ, видећи неред нашег времена.

Из друге перспективе, то је чудо које чини Светитељ да узнемири добронамерне душе које су изгубљене у магли атеизма, агностицизма или јереси. Он удара у свој пастирски штап и показује пут ка светлости, излаз из духовне таме, слободу од прелести.

Извор: пемптоусиа.гр
За Фондацију "Пријатељ Божији": Ставро Василидос
Погледајте такође:

Чудо на ходочашћу Светом Нектарију
Јастуче Светог Нектарија
Чудо на Егини



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.