Утицај звона на здравље људи

Од давнина је познато да куга није харала тамо где су се редовно чула црквена звона. У руским лабораторијама, помоћу огледа, утврђено је да осцилација ултразвучног дијапазона црквених звона одбија бациле, вирусе и друга инфективна обољења која се преносе ваздухом, па чак лече и многе друге болести.

19.11.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 7

Још од античког доба веровало се да звук звона повољно утиче на људско здравље, има лековиту моћ, ублажава болести... Током векова, ово мишљење, засновано на чистој вери и претпоставци, нашло је рационално објашњење у савременој науци. Испоставило се да је то због ултразвука, који звона емитују током звоњаве. Ултразвучни спектар (више од 25.000 Хз), својом компетентном терапијском применом, убрзава лечење заразних болести и повећава имунитет човека. Због специфичне дистрибуције снаге звучног таласа звоњаве – дуж јединствене спиралне путање – структуре ћелија микроорганизама долазе у резонанцу и уништавају се. Чак и хепатитис, тифус, инфлуенца, колера и споре антракса умиру под овим утицајем. На пример, одавно је примећено да звонари никада нису прехлађени.

Звона лечe душу

Звук звона је нека врста звучне атмосфере, у која утиче на емоционално стање човека. Различите комбинације могу изазвати тугу или радост, промишљеност или налет креативног ентузијазма. Још 70-их година прошлог века совјетски научници су открили да звоњава звона лечи такве болести као што су нервоза, безузрочна анксиозност, вртоглавица и несаница, као и разне врсте фобија. Ако слушате музичка дела у којима се чују звуци звона, то ће вам помоћи да се извучете из тешких депресивних стања и неких менталних болести.

Поред тога, звук звона има огроман утицај на стање ума човека и његову психу. Ублажава стрес и разне аутономне дисфункције повезане са страхом, поремећајима сна и депресијом. Већ дуги низ година психијатар из Санкт Петербурга А. В. Гнездилов, који ради у специјализованој болници за наводно неизлечиво болесне људе, звоњавом звона успешно лечи низ психичких обољења код својих пацијената. Стручњаци кажу да звоњава чак и интровертну особу чини друштвеним.

И бројна запажања других научника потврдила су благотворно дејство звона на лечење нервозе, стреса, васкуларне дистоније и хипертензије. Помаже и код чира на желуцу и дванаестопалачном цреву, бронхијалне астме, срчаних обољења, холелитијазе, мастопатије.

Руски научник Шипунов тврди да дванаестооктавна звучна симфонија звона која су звонила у великим манастирима Задонски, Данилов, Стејски, на растојању од 7 км. (према резултатима мерења), уништавала је све патогене микроорганизме: "Пре 12 година смо истраживали околину Јелохолске Саборне цркве у време Васкрса. Када је звонило велико звоно, уништаван је вирус грипа. Све епидемије које су наилазиле са Блиског Истока на југ старе Русије, заобилазиле су области у којима је било много великих манастира и цркава и где је било много звоњења. Дакле, симфонија звона их је одбијала, уништавала. Наши математичари су израчунали снагу звоњења, односно моћ дијапазона. У Русији, је до 1918. године било 80.000 цркава и 1250 манастира, па се звук једног звона претапао у звук другог. Тако се по прорачунима научника, над Русијом стварало снажно заштитно поље, које је земљу штитило од великих епидемија."

Шта се крије иза животворне моћи звоњаве? Овде не постоји једнозначно мишљење, али научници који су спроводили истраживања дошли су до занимљивих резултата.

Према речима познатог физичара, дописни члан Академије наука СССР Фотија Шатунова, звона емитују огромну количину резонантних звучних таласа и на тај начин прочишћавају простор. Шатунов је доказао да потпуно активна звоњава убија бактерије и усклађује простор. Занимљиво, према запажањима Ф. Иа. Схипунова, академик Института за биосферу Руске академије наука, сваки тип вируса умире само у свом специфичном звучном опсегу.

Према Фотију Шатунову, ако узмете предреволуционарни број звона у Русији и израчунате њихов потенцијал зрачења у ултразвучном опсегу - на пример, током великих празника - снага овог потенцијала ће бити толико јака да би ракета средњег домета могла променити своју путању.

Постоји много других занимљивих чињеница о звоњави. На пример, према древним документима из 16. века, тело новгородског митрополита Атоса је једанаест недеља стајало испод звона у цркви, без знакова пропадања.

Боре се против инфекције

Звук звона је у стању да излечи пацијенте са заразним болестима, јачајући њихов имунитет. Звучне вибрације које изазивају звона покривају не само опсег који чујемо, већ га превазилазе. Не можемо чути вибрације са фреквенцијом већом од 25 кХз, које се називају ултразвуком, али су оне способне да униште патогене. Данас се ултразвук користи за чување хране, стерилизацију медицинских инструмената и свемирских летелица. Употреба терапеутских својстава ултразвучног спектра повећава имунитет и скраћује време опоравка код заразних болести.

Утврђено је да након излагања звону, активност патогених микроорганизама опада за 40%. Звуци звона, који носе резонантно ултразвучно зрачење, могу убити патогене бактерије и вирусе у року од неколико секунди.

Ублажавају бол

Дејство звона против болова испитивали су лекари у низу експеримената, када су металне плоче које имитирају звона постављене у болничко одељење где су лечени оболели од рака. Различите величине плоча омогућиле су одабир тона звука појединачно за сваког пацијента. Као резултат тога, бол се смањио код трећине пацијената оболелих од рака и они су могли да заспу. Још једна трећина пацијената ослободила се болова који нису могли да ублаже ни јаки аналгетици.

Лече крвне судове

Недавно су научници открили да звучни таласи генерисани звоњавом звона смањују хидродинамички отпор крвних судова, што резултира појачаним протоком крви и лимфе. Испоставило се да је крвним судовима различитих пречника потребна посебна звучна фреквенција, па само звоњење различитих звона може благотворно деловати на све крвне судове одједном.

Главобоља нестаје

И такође, под утицајем звона, главобоља нестаје. У посебним центрима звонарске уметности, научници, лекари и висококвалификовани мајстори производње звона баве се стварањем терапеутских звоника и развојем метода терапије звоном. Иначе, постоје и минијатурни "преносни" звоници који се могу уградити у било коју просторију.

Враћају младост

Савремени домаћи физичари А. Окхатрин и В. Искаков, проучавајући карактеристике звучних таласа који се стварају у звонима и њихов утицај на околни простор, такође су дошли до занимљивог закључка. Научници су открили да звук звона узбуђује микролептоне - ултра-лаке честице које су инфериорне величине чак и атомима и окружују било који организам или објекат. Настала микроелектронска поља уклањају изотопе штетне по здравље, пружајући лековито и подмлађујуће дејство на људско тело. Зато су током много векова епидемија у Европи и Русији сва звона звонила по цео дан. Штавише, ниски тонови звона утичу на човека повољније од високих тонова, па су у Русији правила звона тешка стотине и хиљаде килограма. Још увек је мистерија где су наши преци поседовали тако суптилно знање.



Komentari (7)

25.11.2021.

Драган

Линкови раде савршено. Можеш и сам да претражиш интернет. Само укуцај у претраживач оно што тражиш. Рецимо, на руском: влияние колоколов на здоровье человека, на енглеском: the impact of bells on human health. Можеш и на другим језицима, користећи https://translate.google.as/, https://translate.yandex.com/, https://www.bing.com/translator/

Коментариши

24.11.2021.

Виктор

На првом линку се може наћи публикација чији је садржај описан у анотацији ниже, где се на крају налази и реченица коју сам навео испод: "...В статье рассматриваются методические аспекты изучения акустики колокольного звона и возможности их включения в систему современного музыкального образования." Дакле, ово није научни рад о лековитости звукова које производе звона, него је превасходно писан у контексту коришћења звона у музичком образовању. На једном месту у тексту су споменута истраживања на тему лековитости, али без референци где би се могли погледати методи и резултати поменутих истраживања. А друга веза која би требала да отвори pdf фајл - http://www.ijesrt.com/issuespdffile/Archive-2019/July-2019/20.pdf, није исправна, пошто се на тој адреси не налази тражени фајл. Ако можете, окачите фајл на неку бесплатну страницу где се може отворити. Молим вас само да приликом претраге проверите садржај за који мислите да је одговарајући. Постоји на десетине текстова који >>говоре<< о лековитости звона, али ја не нађох нити један од тих текстова који >>приказују резултате истраживања<< како звук звона делује на околину. Хвала вам на труду.

Коментариши

24.11.2021.

Светлана

Хвала Вам Драгане на овим линковима који показују истинистост тврдњи у овом чланку. Сад се види да цинични атеисти ни на овај начин не могу да побију нашу веру.

Коментариши

24.11.2021.

Драган

Иако их је на десетине, као пример шаљем два линка на којима су објављени научни резултати истраживања са свим референцама и линковима: На руском: АКУСТИКА КОЛОКОЛЬНОГО ЗВОНА: МЕТОДИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ ТОЛКОВАНИЯ № 2 (69) Апрель 2018 http://amnko.ru/index.php/russian/journals/ На енглеском: International Journal of Engineering Sciences &Research Technology http://www.ijesrt.com/issuespdffile/Archive-2019/July-2019/20.pdf

Коментариши

24.11.2021.

Виктор

Поштовани Драгане, као што сам и написао у мом питању, мене интересују резултати истраживања који се наводе у текстовима као што је овај. Сви доступни текстови на интернету везани за ову тему су мање-више исти, са измењеним редоследом, или су препричани на други начин и нити један у себи нема конкретних резултата споменутих истраживања. Зато молим било кога ко је прочитао неки рад на ову тему, или зна где се тај рад може наћи, да ми овде напише како могу доћи до њега. Хвала.

Коментариши

22.11.2021.

Драган

На интернету има много текстова на ову тему. Ово је један од линкова: https://snegir.org/post/istselyayushchaya-sila-kolokolov/

Коментариши

21.11.2021.

Виктор

Помаже Бог Где се могу наћи поменути радови о лековитости звука које производе звона?

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.